What's New
Απόδημος Πλατανιώτης
Φεβρουάριος 2001

Απόδημος Πλατανιώτης
Οκτώβριος 2000

Τώρα Μπορείτε να μας
στείλετε Αιτήσεις και Συμβουλές σας

Περισσότερα Νέα Ελλάδας

Χρήσιμες Σελίδες
Αιτολωακαρνανία.gr Περίστα.net
Ελληνικοί Σύνδεσμοι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ
ΟΡΓΑΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ

Εκδότης και Διευθυντής
ΚΩΣΤΑΣ Α. ΔΕΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ TIMES
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ
ΑΠΟΔΗΜΩΝ
ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΝ

Εκδότης και Διευθυντής
ΚΩΣΤΑΣ Α. ΔΕΔΟΠΟΥΛΟΣ


You Are Visitor:

Καλωσορίσατε στο plataniotis.comΠΛΑΤΑΝΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Του Κώστα Α. Δεδοπούλου

Από τη Ναύπακτο στο 4,5 χιλ. στρίβουμε αριστερά προς Σίμου-Πλάτανο. Αρχικά οδεύουμε πλάι και πάνω απ’ το Μόρνο, κατάξερο το καλοκαίρι, με λίγο νεράκι το χειμώνα στις εκβολές του. Μας συντροφεύει η βλάστηση των ορεινών χαμηλωμάτων, ελιές, συκιές, οπωροφόρα με ενδιάμεσα περιβόλια, κυπαρίσσια, πλατάνια… Και μετά από 45 λεφτά φτάνουμε στον Πλάτανο την «Ελληνική Ελβετία» όπως τον αποκαλούν οι ξένοι επισκέπτες.
Ο Πλάτανος είναι Χωριό της Ναυπακτίας κτισμένος εις το κέντρο της Επαρχίας και εις τους πρόποδες του όρους Αλωνάκι πού έχει ύψος 1425 μ. Ευρίσκεται εις ύψος 878 μέτρων από την θάλασσαν και κάτωθεν ωραίου και ποικιλοφύτου δάσος. Είναι πρωτεύουσα του Δήμου Πλατάνου. Παλιά είχε αρκετό κόσμο γύρο στους 1200 κατοίκους και ήταν τότε μια μεγάλη κωμόπολης. Η απόστασή του από την πρωτεύουσα της επαρχίας την Ναύπακτο είναι 53 χιλ.

Εις το μέσον του Πλατάνου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου, σχέδιο Βασιλικού ρυθμού. Το 1886, έγινε έρανος για να κτιστή ο Ναός και ο Βασιλεύς Όθων που επισκέφτηκε τον Πλάτανο έδωσε 100 πεντόλιρα.


Το τέμπλο και τα δύο κωδωνοστάσια έγιναν δαπάνη του μεγάλου ευεργέτου Νικολάου Μαραθέα. Στον Πλάτανο θα θαυμάσεις την αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών και τους πολλούς πέτρινους δρόμους, όλα τα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες και πολλά με έκδηλη πολυτέλεια..

Ο Πλάτανος έχει και Πνευματικό Κέντρο με έκθεση ντόπιας Λαϊκής Τέχνης, ένα πολύ σπουδαίο και οργανωμένο Μουσείο, στο κέντρο του χωριού, που πρέπει κάθε επισκέπτης να το επισκεφτεί. Είναι ο Πλάτανος ιδανικός και έχει μοναδική ομορφιά. Γι’ αυτό και η Ελληνική Τηλεόραση ΕΡΤ γύρισε το σίριαλ « Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ», (Α Κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος). Κοινωνική σειρά βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μήτσου Κάσουλα.

Στον Πλάτανο, βρίσκεται ο ανδριάντας του Καραϊσκάκη. Εδώ είχε ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης το αρχηγείο του.

Ο Κάτω Πλάτανος ο οποίος απέχει 5 λεφτά με το αυτοκίνητο από τον Πλάτανο και βρίσκεται στο 49 χλμ. από τη Ναύπακτο , έχει τον Ναό της Αγίας Παρασκευής Βασιλικού ρυθμού, ο οποίος ανεκαινίσθη το έτος 1880 δαπάνη του εκ Ρουμανία ιατρού Γ. Κυριαζή επίσης έχει και Καφε-εστιατόριο όλο το χρόνο.

Κόσμημα του Πλατάνου είναι και το Σχολικό Κτίριο. Εκτίσθη δαπάνη του Ν. Μαραθέα.

Εις τον Κάτω Πλάτανο το Σχολείο ηγέρθη δια εράνου ομογενών από την Αμερική το έτος 1925.

Ο Πλάτανος συγκοινωνεί με όλα τα χωριά του Δήμου με ασφαλτοστρωμένους αμαξιτούς οδούς, και είναι έδρα πολλών υπηρεσιών. Διαθέτει και Νοσοκομείο, το οποίον κτίσθηκε δωρεά της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης. Ο Πλάτανος εισήχθη εις το πρόγραμμα τουρισμού. Ήδη διαθέτει 2 τουριστικά ξενοδοχεία, Εστιατόριον και ψησταριά όλο το Χρόνο. Επίσης καφενεία και εμπορικό κατάστημα που βρίσκεις τα πάντα. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχη και το κέντρο ΡΑΧΗ για την νεολαία, με όλα τα ποτά και DISCO.

Δέκα χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο και μέσα στα έλατα υπάρχη το χάνι του Λιόλιου, όπου πάντα θα βρεις ψητό στη σούφλα, νόστιμο τυρί, ζεστό ζυμωτό ψωμί και καλό ντόπιο κρασί.Μερικά χιλιόμετρα ποιο κάτω θα πας στον Άγιο Δημήτριο. Εκεί θα δεις το φράγμα που στέλνει το νερό στην Αθήνα, είναι το μεγάλο ποτάμι, Εύηνος η Φείδαρης. Ο πιο απολαυστικός περίπατος για τον παραθεριστή είναι ο προς το εξωκλήσι του Προφήτη- Ηλία. Η εκεί παραμονή του είναι τόσο ευχάριστη, που τον κάνει να μη θέλει να φύγει. Η τοποθεσία αυτή, προς το Νότο, έχει ένα ωραίο κολλητό πεζούλι στο ναό, χαρίζει στον επισκέπτη, ιδίως τις πρωινές ώρες, ό,τι το τερπνότερο, γοητευτικότερο και μαγευτικότερο υπάρχει. Νοιώθει πραγματικά ψυχική ανάσταση και ανακούφιση. Η φύση, που απλώνεται τριγύρω του, είναι «χάρμα ιδέσθαι», όπως λέει ο Όμηρος. Το μάτι του δεν χορταίνει να βλέπει βουνά, χαράδρες, δάση και να ευχαριστείται από την απεραντοσύνη της έκτασης, που ξανανοίγεται γύρω του. Βλέπει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι στις άλλες τοποθεσίες. Βλέπει και παρατηρεί προς όλες τις κατευθύνσεις, επί πλέον δε ακούει, αν είναι πρωί, το κελάηδισμα της πέρδικας και του κότσυφα.

Εξίσου όμως ωφέλιμες και αποδοτικές για σωματική άσκηση και ψυχική ανακούφιση είναι οι εκδρομές και σ’ άλλα μέρη της περιφέρειας του χωριού, ιδίως προς τα βουνά και το δάσος, όπου θα συναντήσει ο εκδρομέας και δύσβατα μέρη, θα ανακουφισθεί όμως από το πλούσιο, φυσικό, υγιεινό και καθαρό περιβάλλον, θα οσφρανθεί την μυρωδιά του ελάτου, του κέδρου και των βελανιδιών, θα ακούσει τα κουδούνια των αιγοπροβάτων, που βόσκουν σχεδόν αδέσποτα, ίσως δε συναντήσει και κάποια στάνη και θα φάει φρέσκο και χλωρό τυρί και θα πιει αγνό και καθαρό γάλα. Οι εκδρομές αυτές είναι ωραίες, όταν είναι ομαδικές και γίνονται προς τις τοποθεσίες, Άγιοι Ταξιάρχαι, Αγία Σωτήρα, Βαθάλωνα, Άγιοι Απόστολοι, Κορύτο και Βροχοτίν, εκεί βέβαια, όπου υπάρχει καθαρό και δροσερό νερό. Στα μέρη αυτά δεν είναι ανάγκη οι εκδρομείς να φέρουν μαζί τους πολλά και πλούσια σε φαγητά είδη. Και η λιτή τροφή είναι αρκετή και καλή, για να ικανοποιήσει την μεγάλη όρεξη, που τους δημιουργεί η φύση.

Η Εκκλησία ζωγραφισμένη

Η Εκκλησία Ζωγραφισμένη

Εκτός των παραπάνω ωραίων μερών και τοποθεσιών της Δημοτικής έκτασης του Πλατάνου δύναται ο ερχόμενος στον Πλάτανο να επισκεφθεί και άλλα μέρη της ευρύτερης Επαρχίας Ναυπακτίας, τα οποία αξίζει να τα επισκεφθεί ο οιοσδήποτε, γιατί είναι ιστορικά, αξιόλογα, έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, πολλά είναι και τόποι θρησκευτικού προσκυνήματος, με αναρίθμητα κειμήλια και χειρόγραφα όπως τα Μοναστήρια Παναγία της Προυσιώτισσας και της Μονής Αμπελακιώτισσας, δεν ευρίσκονται δε και σε μεγάλη απόσταση από τον Πλάτανο. Εκτός τούτων όμως, το εξαίρετο κλίμα (υγρασία 0), τα γάργαρα νερά του και η φιλοξενία των κατοίκων, κάμνουν τον Πλάτανο εκ των καλυτέρων θέρετρων της Ελλάδος.

These pages are best viewed at 800X600 16bit color
with Internet Explorer 5 and Netscape Communicator 4.7

Copyright© 2000-2001 Plataniotis.com