ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ

Εκδότης και Διευθυντής

ΚΩΣΤΑΣ Α. ΔΕΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αριθ. Φύλλου 22, Φεβρουάριος 2001



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Πλατανιωτών της Αθήνας, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Electra Palace, με ομιλητή τον Πλατανιώτη Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής κ. Νίκο Παπανικολάου και θέμα τη "σημασία της προληπτικής εξέτασης της γυναίκας".

Η ομιλία συνοδεύτηκε από προβολή βιντεοταινίας που εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο τέως υπουργός και σημερινός πρόεδρος των ΕΛΤΑ Πλατανιώτης κ. Θανάσης Δημητρακόπουλος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Ζήσιμος, ο τέως πρόεδρος Πλατάνου κ. Αριστείδης Δημητρακόπουλος καθώς και ο τέως πρόεδρος των απανταχού

Ναυπακτίων κ. Θεόδωρος Καρκαντζός. Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ηθοποιοί του Ελληνικού Θεάτρου και οι δημοσιογράφοι, κ. Τάκης Τσωλοδήμος από την Ανάληψη εκ μέρους του Γερμανικού τύπου και ο κ. Γιάννης Γαϊτάνης από τα Νέα της Ρούμελης.

Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στον Πλάτανο.
Ο Σύλλογος απένειμε τιμητική διάκριση στον ομιλητή ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Αλέξης Οικονόμου είπε:

" Αγαπητέ μας Νίκο,

Επιτρέψτέ μας αυτή την οικεία και φιλική προσφώνηση, που πηγάζει απ 'τη

βαθύτερη αίσθηση και πίστη μας ότι ήσουν και εξακολουθείς να είσαι ένας

απόλυτα δικός μας άνθρωπος, ο γιατρός μας, ο χωριανός μας. Και ας

εκτινάχτηκες στην κυριολεξία στα ύψη και ας κατέκτησες τις πιο ψηλές κορυφές

της ιατρικής επιστήμης, την οποία και ελάμπρυνες όσο λίγοι, με την έρευνα και το

πρωτοποριακό σου έργο, ένα έργο που έτυχε καθολικής αναγνώρισης.

Η επαγγελματική, κοινωνική και επιστημονική σου καταξίωση για την

οποία όλοι νοιώθουμε υπερηφάνεια και καμαρώνουμε, δε σου στέρησε ούτε την ανθρωπιά και την αγάπη για τον αγαπημένο σου Πλάτανο, που υπήρξε για σένα και για όλους μας πηγή αναβάπτισης, έμπνευσης και ενδυνάμωσης.

Οι πολλές και ποικίλες ενασχολήσεις σου δε σε εμπόδισαν να είσαι πανταχού

παρών σ' όλα τα δρώμενα του χωριού μας και του συλλόγου μας, του οποίου

υπήρξες για πολλά χρόνια, ακόμη και σήμερα, ο εμψυχωτής και στυλοβάτης του.

Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό σου νοιώθουν οι γυναίκες του Πλατάνου, προς τις οποίες χωρίς φειδώ και χωρίς αντάλλαγμα πρόσφερες τις πολύτιμες επιστημονικές υπηρεσίες σου από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σου καριέρας μέχρι και σήμερα. Ποιος δε θυμάται ακόμη και σήμερα το πρώτο απέριττο ιατρείο σου στα Κοκορονέικα;

Για όλα αυτά αγαπητέ μας Νίκο, ο σύλλογός μας και ιδιαίτερα οι γυναίκες του Πλατάνου νοιώθουμε την ανάγκη να σε ευχαριστήσουμε θερμά και με την ευκαιρία της σημερινής μας εκδήλωσης, για την οποία με πολλή και πάλι προθυμία ανταποκρίθηκες να μας παράσχεις τις πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις και συμβουλές σου, επιτρέψτε μας να σου προσφέρουμε αυτή την ταπεινή αναμνηστική πλακέτα μαζί με την ευγνωμοσύνη μας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ

S.O.S. ΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

                                                                                                                          Το κύριο θέμα μας είναι πλήρως αποκαλυπτικό για το τι περιμένει την επαρχία Ναυπακτίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μοιρολατρικά θα υποκύψουμε στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στα γραφεία των Κυβερνητικών μανδαρίνων, οι οποίοι με κάποιες σπουδές στο εξωτερικό και βεβαίως γεννημένοι σε μεγάλες πόλεις, μη έχοντας έτσι γνώση των ιδιαιτεροτήτων της επαρχίας, έρχονται τώρα να κάνουν πειράματα στου...κασίδη το κεφάλι μ’ αυτά που έμαθαν έξω! Ο κίνδυνος αφανισμού της επαρχίας μας είναι άμεσος. Και αν δεν αντιδράσουμε αποτελεσματικά, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο! Οι Δήμαρχοί μας που έχουν και την μεγαλύτερη δύναμη, ας ενωθούν όλοι μαζί και να κάνουν αγώνες δυναμικούς.

Επωμίζονται μεγάλο μέρος ευθύνης, για οτιδήποτε οδυνηρό προκύψει για την Ναυπακτία. Ακόμη και οι Σύλλογοί μας ας αφυπνισθούν και οι διοικούντες των να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Και μην θελήσουν κάποιοι να μας πουν ότι κινδυνολογούμε!

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους!...

ΚΩΣΤΑΣ Α. ΔΕΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Την 28η Οκτωβρίου π. ε. στον Πλάτανο, είχε ένα φανταστικό καιρό. Το χωριό είχε πολύ κόσμο. Τα δύο Ξενοδοχεία (Ραμπαούνη –Γρηγορόπουλου) ήταν γεμάτα από Αθηναίους Πατρινούς και ένα Group από νεαρά παιδιά από τη Θεσσαλονίκη που ήρθαν να γνωρίσουν την Ορεινή Ναυπακτία.

Η δραστήρια Κυρία Κατίνα Λόη ανέλαβε να τους κάνει τον Ξεναγό.

                                               Ι. Π.

 

Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ WASHINGTON

Ο επικουρικός καθηγητής γυναικολόγος Πλατανιώτης την καταγωγή Αλέξης Νικολάου Παπανικολάου, υιός του Καθηγητού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκου Παπανικολάου-Πλάτανου,  ο οποίος παρακολούθησε στην Washington το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαιευτικής και γυναικολογίας, έκαμε δυο σπουδαίες ανακοινώσεις, που όλος ο ιατρικός κόσμος χαιρέτησε με πολλή  χαρά και ικανοποίηση.                                           Ο κ. Παπανικολάου με την διακρίνουσα αυτόν παραστατικότητα και επιστημονική πληρότητα ανέπτυξε τις δυο δικές του  ιατρικές ανακοινώσεις.
Συγχαίροντας ολοψύχως τον επιφανή συμπολίτη μας κ. Αλέξη Παπανικολάου ευχόμαστε σ’ αυτόν, πάντα επιτυχίες.

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ

ΒΙΒΛΙΟ «Το χωριό μου ο Πλάτανος»

Αγαπητέ κ. Δεδόπουλε,

Ευχαριστώ θερμότατα για την αποστολή του βιβλίου «Το χωριό μου ο Πλάτανος».

Το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και με συγκίνηση.

Έχετε κουρασθεί πολύ και σας συγχαίρω θερμά. Αναβιώσατε μια ολόκληρη κοινωνία και μια παράδοση.

Θέλω να σας εκμυστηρευθώ ότι όταν επισκέπτομαι τον Πλάτανο αισθάνομαι βαθειά αυτήν την παράδοση και την αρχοντιά του τόπου. Αναδύεται από παντού μια οσμή ζωής.

Θερμές ευχές στην Σύζυγό σας Κωνσταντίνα «γιατί άντεξε τη βουβή συντροφιά» της, αλλά τώρα θα χαίρεται.

Με θερμές ευχές

Ο Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιερόθεος

 

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΚΑ ΠΕΝΘΗ

+ Ο εξάδελφός μου Κώστας Γεωργίου Δεδόπουλος ετών 74, έφυγε από κοντά μας. Το ταξίδι τελείωσε εδώ. Το ταξίδι ενός αϊτού πού πέταξε από τα ψηλά Πλατανιώτικα βουνά για να φωλιάσει σε μια γωνιά της Αττικής γης. Για να διαγράψει στην πόλη της Αθήνας μια πορεία, που τη χαρακτήριζε η σεμνότητα μα και η περηφάνεια της ψυχής μαζί, το φιλότιμο και η λεβεντιά του Πλατάνου της καταγωγής του..

Ξάδερφε Κώστα, πίστεψέ μας πως ενώ η τραγική πραγματικότητα της φυγής σου είναι ένα γεγονός αμετάκλητο, το πνεύμα σου και η ψυχή σου είναι εδώ μαζί μας, γύρω μας, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι εμείς, οι πολλοί και καλοί σου συγγενείς και πατριώτες , θα σε κρατάμε ζεστά στις καρδιές μας και στη μνήμη μας όσο η δική μας καρδιά θα λειτουργεί.

Αιωνία σου η μνήμη, αλησμόνητε ξάδερφε.

+Ήταν μια αρχόντισσα Κυρία η Γεωργία Νικ. Σουμπασάκου, με πολύ, πολύ γλυκό χαμόγελο... Να σε καλημερίσει, να σε καλησπερίσει... Έφυγε πλήρες ημερών αφού ‘χε γεννηθεί το 1911. Είχε δει το πρώτο φως στον Πλάτανο από την οικογένεια του Νικολάκη Γερμανού, γι’ αυτό, θα λέγαμε, κι η φινέτσα της ήτανε αρχοντική, αριστοκρατική... Προ τρεις μήνες ακριβώς έχασε τον άντρα της το Νίκο. Ήταν αγαπημένο ζευγάρι, γι’ αυτό δεν άντεξε το χωρισμό τους και έφυγε κι’ αυτή γρήγορα! Δεν έχει παράπονο πλέον ο Μπαρμπα- Νίκος, ότι κοιμάται μόνος εδώ και τρεις μήνες η Γεωργία του τον συντροφεύει! Ας είναι καλά εκεί που είναι. «Θεός συχώρεσέ τους»!

Όλοι στον Πλάτανο θυμούνται με αγάπη την κυρά Γεωργία, γιατί και αυτή αγαπούσε όλους τους χωριανούς. Ήταν άτομο καλοκάγαθο που είχε στο στόμα μια καλή κουβέντα για τον καθένα με βαθιές θρησκευτικές πεποιθήσεις και σπουδαίες οικογενειακές καταβολές... Ήταν μια τέλεια σύζυγος, μητέρα και γιαγιά. Δίδασκε πάντα την αγάπη και την ομόνοια. Σπουδαία νοικοκυρά ήτανε η Θεία- Γεωργία! Εκείνες οι κουραμπιέδες που έκανε ήταν ξακουστές σε όλο το χωριό! Άντε Κώστα μου έλεγε φάει δυο εσύ, γιατί δεν πρόκειται στην Αμερική να τους βρεις ξανά!

Ας είναι ελαφρό και ευλογημένο το χώμα της Πλατανιώτικης γης, Θεία-Γεωργία, που σε σκεπάζει.

+Μετά εννέα 10ετίες ζωής έφυγε από τούτο τον κόσμο η Ζήσω Αλεξίου Αντωνίου. Γεννήθηκε το 1910. Τα παιδιά της είναι η πιο καλή επένδυση που έκανε σ’ αυτόν τον κόσμο η Ζήσω και έτσι δεν μπορεί να ΄έχει παράπονο ότι οι κόποι της κι οι στερήσεις της πήγανε χαμένα. Δεν θα την ξαναδούμε στην πλατεία που κατέβαινε να ψωνίσει. Δε θα τη συναντούμε πλέον στις Πλατανιώτικες ρούγες.

Έφυγες, αγαπημένη μας Ζήσω. Πέταξες για το ατέλειωτο ταξίδι χωρίς επιστροφή. Τώρα η άδολη ψυχούλα σου αναπαύεται στην αγκαλιά των αγγέλων που σε περίμεναν ψηλά στον ουρανό.

Αιωνία σου η μνήμη κυρα-Ζήσω.

+ Πέθανε ο πρώην ψάλτης και Μετεωρολόγος Υπάλληλος ΓΕΑ ο Νίκος Ιωαν. Κουλοτούρος. Γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1911. Τον Πλάτανο λάτρεψε ο Μακαρίτης και όλα του τα χρόνια τα έζησε κοντά στους χωριανούς του. Φίλε Νίκο, ας είναι αιωνία η μνήμη σου. Τους οικείους του συλλυπούμεθα..

+Μια μοτοσικλέτα έκοψε το νήμα της ζωής της Σάσας Ι. Δημητρακοπούλου-Τάτση ετών 79, στην Αθήνα. Η Σάσα ήταν αδελφή του τ. Προέδρου Κοινότητας Πλατάνου Αριστείδη Ι. Δημητρακόπουλου.  Τους οικείους της συλλυπούμεθα.

+ Απεβίωσε στην Αθήνα η Μαρία Βασ. Κουλοτούρου, ετών 50. Ελαφρύ να ‘ναι το χώμα του Πλατάνου που την σκεπάζει και η μνήμη της αιωνία.

 

 ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΑΝΟ

Ο Αθανάσιος Θεοφάνης ήρθε από την Αμερική στο χωριό μας να προσκυνήσει τους τάφους των γονέων του και να κάνει μνημόσυνο στη μνήμη τους.

Την επιμνημόσυνη δέηση έκανε ο εγγονός των θανόντων, Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος που είναι Γραμματέας στο Μοναστήρι του Σωτήρος στη Ναύπακτο και ο ιερέας Παναγιώτης Κυρίτσης.

Ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος έβγαλε ένα υπέροχο λόγο που ανέλυσε τα λόγια του Ευαγγελίου.

Μετά το τέλος του μνημόσυνου όλοι μαζί ανεβήκαμε στον Πλάτανο που προσφέρθηκε καφές και κατόπιν φαγητό στο κατάστημα της Ιφιγένειας Δανιά. Στο τραπέζι ήταν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων ο μεγάλος Ευεργέτης Νικόλαος Δανιάς.

Το τραπέζι ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος. 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

 

ΒΑΦΤΙΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΑΝΟ

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Κ. Πλατάνου, ο Αναστάσιος και η Ντίνα Μαϊντάνη βάπτισαν το παιδί τους και το έδωσαν το όνομα Ιάσονας.

Το Μυστήριο τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης ΙΑΚΩΒΟΣ με τον ιερέα Παναγιώτη Κυρίτση.

Ο Αρχιμανδρίτης ήρθε στο χωριό απ’ την Μονή Πεντέλης. Μετά την βάπτιση ο Αρχιμανδρίτης έβγαλε ένα πολύ ωραίο λόγο.

Μετά όλοι μαζί παρακαθίσαμε σε γεύμα στον Πλάτανο στην ταβέρνα του Ραμπαούνη.

Στο τραπέζι ήταν 80 άτομα και παρόντες ήτανε ο πρόεδρος του Δήμου Πλατάνου και ο Γραμματεύς με τις συζύγους τους.

Μετά το φαγητό άρχισε ο χορός και το γλέντι τελείωσε στις 3 το πρωί.

Εύχομαι στους γονείς να τους ζήσει το νεοφώτιστο και να γίνει παράδειγμα να έρχονται κι άλλοι να βαπτίζουν τα παιδιά τους στο χωριό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

 

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΠΑΡΕΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΑΤΛΑΝΤΑΣ Κύριος ΑΛΕΞΙΟΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συλλόγου Πλατανιωτών Αμερικής παρέστη και ο επίσκοπος Ατλάντας Κύριος Αλέξιος, ο οποίος έκανε την έναρξη της συνεδριάσεως με την καθιερωμένη προσευχή.

Μετά μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους Πλατανιώτες Αμερικής, που με πολλούς απ’ αυτούς είχε συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Επισκέφτηκε μια φορά τον Πλάτανο μας είπε αλλά ήταν νύχτα και έφυγε νύχτα.

Κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αποθανόντων μελών του Συλλόγου μας Ευθυμίου Μαύρου και Κώστα Δ. Καραγιάννη, όπου ο Επίσκοπος έκανε Επιμνημόσυνη δέηση.

Ο Επίσκοπος Αλέξιος κατάγετε από τα Καλάβρυτα. 

«Πέννυ»

 

ΤΑ ΝΕΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ

«ΑΠΟΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗ»

Ότι συμβαίνει στο χωριό μας φθάνει στον «Απόδημο Πλατανιώτη» σε λίγες ώρες. Στις άλλες πόλεις της Ελλάδας οι Πλατανιώτες τα μαθαίνουνε από την εφημερίδα μας! Έχουμε ισχυρές κεραίες τώρα στήσει παντού στο χωριό μας.

Ζητήσατε τώρα τον «Απόδημο Πλατανιώτη» με περισσότερη ύλη και περισσότερα νέα.   

«Πέννυ»

 

ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΚΑ

-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! Τι άλλο να πούμε, δηλαδή; Εκεί που φτάσαμε ούτε οι ευχές πιάνουν ούτε οι κατάρες μας για μερικούς Πλατανιώτες! Τουλάχιστον να το παλέψουμε το πράμα αυτή τη φορά, ε; ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

-Θερμή παράκληση προς όλους τους Πλατανιώτες της Αθήνας: Να ευαισθητοποιηθούν και ν’ ανταποκριθούν στην ασήμαντη αλλά ιερή υποχρέωσή τους προς τον Σύλλογο Πλατανιωτών Αθήνας, για να δυνηθεί κι αυτός με την σειρά του, ν’ ανταποκριθεί, έστω στοιχειωδώς, στις πολλαπλές πατριωτικές του αποστολές.

-Άφησαν μια άνετη και σίγουρη ζωή στη Νέα Υόρκη ο Γιάννης και η Κατίνα Κουλοτούρου, για να επιστρέψουν μόνιμα πίσω στις ρίζες, στην Αθήνα και στον Πλάτανο.

- Μεγάλος αριθμός χωριανών μας ήρθε τα Χριστούγεννα στο χωριό μας και τα σπίτια γέμισαν.

Τα δυο ξενοδοχεία ήταν πλήρες γεμάτα.

-Ο Τουριστικός Όμιλος Πλατάνου εν συνεργασία με τον Σύλλογο Πλατανιωτών Αθήνας, έφτιαξαν ένα μεγάλο φωτεινό αστέρι στον Αη-Ταξιάρχη που φαινότανε και από τη Μηλιά ακόμα. Πολλοί χωριανοί έμειναν πολλές ώρες έξω τη νύχτα, αν και έκανε πολύ κρύο, για να απολαύσουνε το Μαγικό Αστέρι της Άγιας Νύχτας! Μάγοι με καμήλες και δώρα δεν πέρασαν, μόνο το γαϊδούρι του Θωμονίκου πέρασε από την πλατεία που έκοψε το σκοινί που ήταν δεμένο και έφυγε τον κατήφορο λαχανιασμένο!

-Το άστρο όμως του Πλατάνου, δεν το είδε με καλό μάτι ο Ηρώδης και έκανε αναφορά στη ΔΕΗ, ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά χωρίς την άδεια του οργανισμού! Υπάλληλοι της ΔΕΗ μετέβησαν στον Πλάτανο για ανακρίσεις!

-Δυστυχώς τον περασμένο χρόνο του 2000 στο Πλάτανο είχαμε τους περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο χρόνο που βύθισαν το χωριό στο πένθος. Στον «Απόδημο Πλατανιώτη» μπορείτε να διαβάσετε ότι καταγράψαμε 27 θανάτους. Έτσι λοιπόν μας μπήκε το έτος 2000, η τρίτη χιλιετία μετά Χριστό και ο 21ος αιώνας!

Αν ξανακάνει καμιά άλλη τέτοια γιούρια ο Αρχάγγελος Μπαρμπα-Μιχάλης ο Πλάτανος τελείωσε!

-Παρουσία πολλών Πλατανιωτών ετελέσθη η Θεία λειτουργία των Χριστουγέννων στο χωριό μας, με πρωτοστάτες τον ιερέα παπα-Δημήτρη Μούκα και των ψάλτη Κώστα Ροντήρη.

-Το Εστιατόριο του ΡΑΜΠΑΟΥΝΗ είχε πολύ δουλειά. Γουρουνοπούλες, ματιά, και λουκάνικο και άφθονο Πλατανιώτικο κρασί καταναλώθηκε.  Αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν αρκετές ώρες για τραπέζι.                                          -Την Πρωτοχρονιά ο νέος Δήμαρχος Πλατάνου Ανδρέας Δρόσος, πρόσφερε γίδα βραστή με τραχανά σε αυτούς που τον ψηφίσανε! Ο Δήμαρχος ήταν ντυμένος με καομπόϊκη στολή και καπέλο που πάντα συνηθίζει να φοράει! 

-Ο Πλάτανος τα τελευταία χρόνια λόγου του φυσικού κάλλους και του θαυμάσιου κλίματος. Αλλά και της συντόμευσης της διαδρομής του από Ναύπακτο και Θέρμο, προσελκύει το ενδιαφέρον, για δευτερεύουσα κατοικία, όχι μόνο των Πλατανιωτών, αλλά και πολλών Αγρινιωτών. Οι βίλες «ξεφυτρώνουν» η μια μετά την άλλη, ενώ τα οικόπεδα πλέον είναι δυσεύρετα!

-Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα, ώστε να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας των Νέων Πλατανιωτών σε όλο τον κόσμο. Η διεύθυνση είναι: www.plataniotis.com

-Έγιναν τα εγκαίνια του Δημοτικού Καταστήματος στο χωριό μας και μετά ο δήμαρχος Λ. Κωλέττας έκανε δεξίωση για τους καλεσμένους.

-Με αγωνία περιμένουμε να δούμε τη πουλιά θα πιάσει ο Νέος Δήμαρχος Πλατάνου Ανδρέας Δρόσος. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Λ. Κωλέττας είχε σπουδαίες δημόσιες σχέσης που ποτέ δεν ξανασυναντήσαμε στο παρελθόν σε άλλο Δήμο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΧΕΙΜΩΝΑΣ

 

Η  ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ»

Μια νέα καλοτυπωμένη εφημερίδα έκανε την εμφάνιση της στον Ναυπακτιακό τύπο. Πρόκειται για τη «Φωνή του Πλατάνου» που εκδίδουν στην Αθήνα οι Πλατανιώτες: Νίκος Σκουφής, Βασίλης Δ. Ζήσιμος και Νίκος Καλές.

Προσωπική μας συμβουλή είναι να αγαπηθεί η συμπεθέρα μας αυτή εφημερίδα από όλους τους Πλατανιώτες. Όλοι μας πρέπει να ενδιαφερθούμε δια την διατήρησή της και την τακτική έκδοση. Εμείς πια έπειτα από 35 χρόνια δημοσιογραφίας, κάπου κουραστήκαμε και θα θέλαμε κάποια άξια Πλατανιωτάκια να πάρουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν την προβολή του χωριού μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Πλάτανος είναι το ομορφότερο και καλύτερο χωριό της Ελλάδος. Εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους.

                                                   Κ.Α.Δ.

 

ΤΗ ΜΕΤΡΑ ΠΗΡΕ Ο ΔΗΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;

Πρέπει να παρθούν μέτρα από τον Δήμο Πλατάνου που θα εμποδίσουν στο μέλλον πυρκαγιές και οικολογική καταστροφή. Μέχρι σήμερα τη ενέργειες έκανε ο Δήμος μας που εμείς δεν γνωρίζουμε;

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΠΟΥ ΣΥΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ

Του Κώστα Α, Δεδόπουλου

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

-1900. Μια οκά γίδα είχε μια (1) δραχμή.

-1903: μια Κυριακή πρωί έφερε τάμα στον Άγιο Νικόλαο μια προβατίνα κάποιος Θανάσης Καραγεώργος. Μετά το πέρας της Λειτουργίας έγινε δημοπρασία και ο Μπαρμπα Θανάσης ακριβοπλήρωσε την προβατίνα σαν γούρι του κοπαδιού του και την πήρε πάλι. Μετά όμως από αρκετή οινοποσία ο Μπάρμπα Θανάσης μεθυσμένος πλέον έφυγε. Πεντακόσια μέτρα από το χωριό έπεσε φαρδύς πλατύς. Η προβατίνα, όμως ήταν με το σχοινάκι στο λαιμό, επέστρεψε πάλι στο χωριό και επήγε στην πλατεία. Κάποιος επίτροπος, ο οποίος αφού την έπιασε κατάλαβε πως ο Μπάρμπα Θανάσης κάπου έχει πέσει. Πήγαν τον βρήκαν και, αφού ξεμέθυσε, πήρε την προβατίνα και έφυγε.

1907. Πανί για δυο σώβρακα δρχ. 5,50

1908. Μια (1) γίδα ζωντανή πουλιόταν 10 δρχ.

1917, 28 Αυγούστου. Έγινε υπαίθριο δημοσίως συνεδρίαση ειρηνοδικείου, προκειμένου να αποφασισθεί σε ποιόν ανήκει το νερό του Κάλανου, να ποτίζει τα κτήματά του. Διάδικοι ήταν ο Νικόλαος Γερμανός Κων. Κωστάκης Αλέξιος Λάμπος και Ιωάννης Σταματάκης. Τελικά έγινε συμφωνία να το μοιράζονται όλοι. Δικαστής ήταν ο Β.Ν. Γιανακόπουλος.

(Πρωτότυπο αποφάσεως ειρηνοδικείου υπάρχη στο αρχείο μας).

-1930-1933. Έγινε η εσωτερική μεταρρύθμιση του ειρηνοδικείου  Προσχίου αξίας δρχ. 18.000.

Πλακόστρωσης Ναού Αγ. Νικολάου δρχ. 75.000, έγινε η σκάλα του άμβωνος δρχ. 1.000 και κατασκευή 36 στασιδιών και 2 αναλογίων δρχ. 23.000 Ακόμα η εκκλησιαστική επιτροπή χάλασε για κατασκευή νέων μηχανημάτων χειμερινού υδρόμυλου, αξίας δρχ. 5000 και αύξησε τον μισθό του Μυλωνά από 900 δρ. ετησίως σε 2.500. και διόρισε νέο νεκροθάφτη. (Πρωτότυπο αποδείξεως υπάρχη στο αρχείο μας). 

1932 16 Οκτωβρίου, Κυριακή και ώρα 10ην Π.Μ.,  η εκκλησιαστική επιτροπή Πλατάνου λογοδότησε ενώπιον των κατοίκων του χωριού μας  δια την αποπεράτωση της πλακόστρωσης του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου. (Πρωτότυπο ειδοποίησης υπάρχη στο Αρχείο μας).

1933. Ο Ι. Τσούνης από την Αμερική δώρισε μια εικόνα  «Τρίμορφον» και 24 καρέκλες αντί 5 χιλ. δρ. στον Αγ. Νικόλαο Πλατάνου.

1927, 8 Φεβρουαρίου. Ο Νομάρχης διόρισε μέλος της σχολικής Επιτροπής Ελληνικού Σχολείου Πλατάνου τον Αντώνιο Γερμανό σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Αθανασίου Τσίπουρα.

-1941, προϊστάμενος του Τ.Τ.Τ. Πλατάνου ήταν ο Δημήτριος Κ. Παραλήκας από τη Χώμορη.

1941, στον Πλάτανο γίνεται ο πρώτος πυρήνας του ΕΑΜ και του ΕΛΛΑΣ. Όλοι οι χωριανοί μπαίνουν στην οργάνωση να βοηθήσουν τη σκλαβωμένη Πατρίδα. Στον Δ. Παραλήκα προτείνουν ν’ αναλάβει τα καθήκοντα του επεύθυνου του ΕΛΑΣ, στον δικολάβο Γ. Σουμπασάκο το ρόλο του υπευθύνου του ΕΑΜ, στον δικηγόρο Μακαρίτη και στον Ν. Κουλοτούρο καθήκοντα διαφωτιστών και πολιτοφυλακής.

1941 , ο στρατηγός Ν. Τσίπουρας Πλατανιώτης μπαίνει και αυτός στον αγώνα του ΕΑΜ για την αντίσταση και γίνεται πρόεδρος του αναθεωρητικού δικαστηρίου με μέλη τους Ιω. Ζαμπάρα γεωπόνο, Γ. Καρμανίδη κ.ά.

1942, ήταν μια καλοκαιρινή μέρα. Εμφανίζονται στο Πλάτανο η πρώτη ομάδα των ανταρτών του ΕΛΑΣ αρματωμένη, με τις παράταιρες στολές και οπλισμό τους. Το χωριό πανηγυρίζει με κωδωνοκρουσίες τους αγκαλιάζουν και τους φιλούν από συγκίνηση. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Αγησίλαος.

-Αρχές του 1943, δυο Ελληνοαμερικανοί Αξιωματικοί περνούν από τον Πλάτανο, με προορισμό την Ευρυτανία, το Βελουχιώτη. Ο υπεύθυνος του ΕΑΜ Πλατάνου Γ. Σουμπασάκος χαστουκίζει αυτούς τους χωριανούς μας που τους υποδέχθηκαν στην είσοδο του χωριού.

Στην ερώτηση γιατί; Δεν είναι σύμμαχοί μας αυτοί είπε. (Πηγή από το βιβλίο του Αντιστράτηγου Δ. Παραλίκα).

 Αρχές1943, ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ φέρνει στον Πλάτανο κι ένα άτομο ονόματι Πέτρο Μέμο, που κατηγορείται σαν πληροφοριοδότης -διερμηνέας των Ιταλών. Τον υποβάλουν σε βασανιστήρια με καυτό λάδι και τελικά τον εκτελούν στο νεκροταφείο.

-1945 14 του Σεπτέμβρη.  Ενώ έβγαιναν από την εκκλησία την ημέρα του Σταυρού, συλλαμβάνονται από την εθνοφυλακή Πλατάνου και φυλακίστηκαν οι χωριανοί μας: Νίκος Παπανικολάου, Σταύρος Κουκιάς, Γεώργιος Τσουκαλής, Ιωάννης Τσουκαλής, Χαράλαμπος Κοκορώνης, Γαβρίλης Τσίπουρας, Γιάννης Κυριαζής και  Μιχάλης Δανιάς.

Τους κάνανε μεγάλη ανάκριση αν γνωρίζουν που κρύβουν οι αντάρτες όπλα και ένα ασύρματο. Αφού δεν τους απέσπασαν τίποτα τους άφησαν ελεύθερους. 

-Έμποροι και επιχειρηματίες Πλατανιώτες σε όλη την Ελλάδα. Γ. Αδραχτάς, Ηλίας Αδραχτάς, Ι. Αδραχτάς, Β. Αργύρης, Γ. Αργύρης

Κ. Γερμανός, Μ. Γερμανός, Ξενοφώντας Γερμανός, Ι. Γιαννακόπουλος

Μ. Γρηγορόπουλος, Ευθ. Δανιάς, Αρ. Δημητρακόπουλος, Πέτρος Δημητρακόπουλος, Δημητρακοπούλου-Μπακοπούλου Σπυριδούλα, Γ. Καρκατζός, Κ. Καραγιώργος,  Αθ. Κοριντζέλης, Γ. Κοριτζέλης, Ν. Κοριτζέλης, Νώντας Κοριντζέλης, Κουδέλη-Λατίνη Άννα, Αρ. Κωσταράς, Ανδ. Μπουργαζάς, Αχ. Ξύδης, Γ. Ξύδης, Θ. Ξύδης Ν. Ξύδης, Ν. Παπαγεωργακόπουλος, Κ. Σ. Καραγιώργος, Αν. Δ. Τάγκαλος, Νεόφυτος Β. Πορφύρης, Αρ. Ι. Σουμπασάκος, Γ. Σ. Θεοφάνης, και Ν. Δ. Μπακάλης.

Πολλά από τα έργα στον Πλάτανο έγιναν με προσωπική εργασία των κατοίκων που ήταν υποχρεωτική μέχρι το 1980.

1920 φυτεύτηκαν οι ακακίες στη φτυλιά δίπλα από την εκκλησία.

Περί του 1900 φυτεύτηκε η φτυλιά που υπάρχει ακόμα σήμερα μεταξύ εκκλησίας και Δημαρχείου.

!959-1960, δημιουργήθηκε το πευκοδάσος επάνω από το Δημοτικό Σχολείο.

1960. Ο Γενικός Διευθυντής του «χατζή-Κώστα» Νοσοκομείο Μεσολογγίου κ Ν. Γριβόπουλος, διόρισε την Σοφία Α. Γερμανού και την Αικατερίνη Τσουράπα δια τον καθαρισμό του Νοσοκομείου Πλατάνου. (Πρωτότυπο διορισμού υπάρχη στο αρχείο μας

1960. Ο Νομάρχης Κων. Σινδίκας, διόρισε μέλη της Σχολικής Εφορείας Δημ. Σχολείου Πλατάνου τους κάτωθι:

1)Αντώνιο Γερμανό 2) Γρηγόριον Ροντήρη και αναπληρωματικά Μέλη τους Αντώνιο Μακαρίτη και Νικόλαο Κουλοτούρο.

(Πρωτότυπο διορισμού της Νομαρχίας υπάρχη στο αρχείο μας.)

1966 Οκτώβριος. Οι πολλές βροχές που πέσανε καταστρέψανε το δρόμο Σύμου- Πλατάνου, ο οποίος βρισκότανε σε άθλια κατάσταση για πολλούς μήνες.

1967 Μάρτιος. Λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων ο δρόμος Πλατάνου- Αραχώβης στο τμήμα Κουρίτος Πλατάνου, υπέστη σοβαράς ζημίας, ώστε να καταστεί αδιάβατος.

1966: Η κατασκευή του πρώτου υδραγωγείου και η μεταφορά του νερού από τα Πατερά ήταν το γεγονός της χρονιάς.

1967: Ο πρόεδρος κοινότητας Γεώργιος Μπαράκος, δι’ υπομνήματος του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζήτησε την ενίσχυση της Κοινότητας δια την κατασκευή νέου υδραγωγείου δια της μεταφοράς του ύδατος της πηγής Κορύτος.

1967: Ο μαθητής του δημοτικού σχολείου Νικόλαος Ι. Δεδόπουλος, ανεύρεν χρηματικό ποσό το οποίον παρέδωσε εις το Αστυνομικό Τμήμα. Ομοίως χρήματα ανεύρον και παρέδωσαν αρμοδίως οι μαθηταί Αγγελάκης Δημ. Κουρελής Λεων. και Μπουργαζάς Ανδρέας.

1967:  Ο Σύλλογος Πλατανιωτών Αμερικής έστειλε 350 δολάρια στην Κοινότητα, να γίνει η Κοινοτική βιβλιοθήκη στο χωριό μας.

1968: Τσιμεντόστρωση πλατείας επί προεδρίας Νικολάου Δ. Σουμπασάκου.

 

Copyright© 2000-2001 Plataniotis.com