ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Πηγαίνοντας για Πλάτανο από Αθήνα ο Αριστείδης Ροντήρης με τη σύζυγό του, κοντά στην Κόρινθο, σε μια στροφή το ΙΧ αυτοκίνητό τους ξέφυγε από την πορείατου και τραυματίστηκαν σοβαρά.

Παρέμειναν πολλές ημέρες στο Νοσοκομείο ο Αριστείδης 10 και η σύζυγός του πολύ περισσότερες. Η σύζυγος θα μείνει στο κρεβάτι για περισσότερους από τρεις μήνες, ευτυχώς οι ζώνες ασφαλείας τους έσωσαν από μόνιμοι παράλυση . Ευχόμαστε περαστικά και στους δυό τους. Ο Αριστείδης ήταν ο καλύτερος παιδικός μου φίλος.

ΣΠΑΝΟΚΩΣΤΑΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ

Αγαπητέ μου Κώστα Χαίρε,

Όπως γνωρίζεις η εφημερίδα σου «Απόδημος Πλατανιώτης είναι ένα από τα σημαντικότερα έντυπα που κυκλοφορούν και που αναφέρονται όχι μόνο στα «ωραία και «άσχημα» του Πλατάνου αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας.

Αυτή την εφημερίδα την έχουμε αγκαλιάσει με περισσή στοργή και αγάπη, και θα πρέπει να ξέρείς την περιμένουμε πάντα διψασμένοι για να τη «ρουφήξουμε μονορούφι.

Με λίγα λόγια, αγαπητέ Κώστα, πιστεύουμε ότι η προσφορά σου στο τόπο μέσα από αυτό το έντυπο, είναι πολύ μεγάλη. Η κριτική σου, καλόπιστη πάντα, βοηθάει και μας, σαν Δήμος, να είμαστε προσεκτικότεροι και να κάνουμε τις όποιες διορθώσεις μας στη δύσκολη διαδρομή που πορευόμαστε.

Στο τελευταίο φύλλο σου, αγαπητέ Κώστα, αναφέρεσαι και στα παρακάτω θέματα που πιστεύουμε ότι χρειάζεται από τη μεριά μας, κάποιες διευκρινίσεις.

1.Στο μικρό μονόστηλο ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟ, αναφέρεσαι στην έλλειψη πινακίδων. Θα πρέπει, λοιπόν, να σε πληροφορήσουμε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί (Απρίλιος του 2000) αρκετές όμορφες πινακίδες με τη φροντίδα του Δήμου. Μάλιστα στις τρεις (3) εισόδους του Δήμου (Κώτσαλος- Αχλαδόκαστρο –και Ψιλός Σταυρός) έχουν τοποθετηθεί και πινακίδες –χάρτες του Δήμου.

2. Στο άρθρο σου Το ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ, αναφέρεσαι στους Γραμματείς του Δήμου. Νομίζουμε πως από την περσινή σου καλοκαιρινή επίσκεψη στον Πλάτανο, θα διαπίστωσες ότι ο Δήμος σ’ αυτό τον τομέα λειτουργεί υποδειγματικά.

Από τις εφτά το πρωί μέχρι περασμένες, δυο το μεσημέρι βρίσκονται στις «επάλξεις προσπαθώντας να ανταποκριθούν στα όσα η γραφειοκρατία επιβάλει, αλλά περισσότερο ν’ ανταποκριθούν στην ταχεία εξυπηρέτηση των Δημοτών.

  Αυτά αγαπητέ Κώστα.

Εσύ όμως συνέχισε την κριτική σου γιατί μας κάνει καλό.

Ευχαριστώ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΩΛΕΤΤΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

 

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

Η οικογένεια Ευθυμίου Μαύρου προσέφερε $200 εις τον Σύλλογό μας στη μνήμη του αγαπητού μας Θύμιου.

    

ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ»

Ανάρπαστο  έγινε το βιβλίο του Κώστα Α, Δεδόπουλου, «Το χωριό μου ο Πλάτανος» από τους Πλατανιώτες Αμερικής, από τους Ομογενείς και από τα άλλα χωριά της Ναυπακτίας και Ευρυτανίας.

Πολλοί ζητούσαν και δεύτερο βιβλίο για να στείλουνε σε συγγενείς και φίλους τους στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Αμερικής!

Ένας Πλατανιώτης επιχειρηματίας στην Αμερική πλήρωσε και αγόρασε 42 βιβλία! Κράτησε 2 δικά του και τα 40 μας είπε να τα διαθέσουμε όπου εμείς θέλουμε.

Στην Πενσυλβάνια μας πλησίασαν πολλά Πλατανιωτάκια γεννημένα στην Αμερική όπου μας είπαν ότι οι γονείς τους βάζουν όλα τα έξοδα ώστε το βιβλίο «Το χωριό μου ο Πλάτανος» να μεταφρασθεί στα Αμερικάνικα για να μπορούν εύκολα να το διαβάζουν. Πολύ γρήγορα όταν βρεθεί ο κατάλληλος μεταφραστής θα γίνει και αυτή η χάρη τους ώστε να γνωρίζουν τις ρίζες τους.

Πολύ γρήγορα με τη βοήθεια του Αγ. Νικολάου θα κυκλοφορήσει ένα ακόμα βιβλίο του Κώστα Δεδόπουλου με τίτλο «Στον Πλάτανο εκείνο τον καιρό» με άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για το χωριό μας, που για πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας. Ο Κ. Δεδόπουλος ανοίγει το αρχείο του με πολλά γεγονότα του Πλατάνου που συνέβησαν 150 με 200 χρόνια πριν, «όπως πως ήταν η κτηνοτροφία στο χωριό μας 200 χρόνια πριν;». Πως «έτρεφαν τα κουκούλια οι χωριανοί μας;» Μια έφοδο που έκανε ο Κ. Δεδόπουλος στα ξεχασμένα μπαούλα και κατώγια του Πλατάνου, ανέσυρε πολύ ξεχασμένο υλικό και συγκέντρωσε πολύτιμα στοιχεία από την ιστορία του χωριού μας. Σ’ αυτό το βιβλίο θα δίνονται ακόμα πληροφορίες στον αναγνώστη, που αφορούν χειρόγραφα και ιστορικά στοιχεία για τον παλιό Πλάτανο, που πρώτη φορά θα έλθουν στο φως της δημοσιότητας..

«Πέννυ»

                               

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΚΑ ΠΕΝΘΗ

Άγνωστη η αιτία πάντως, είχαμε τους τελευταίους μήνες το «ρεκόρ θανάτων». Που οφείλεται το γεγονός, άγνωστο! Ίσος γερνάει ο πληθυσμός του χωριού μας. Λίγο, βέβαια, έχει επηρεάσει κι ο «Καποδίστριας» όχι, όμως, αισθητά, ώστε ν’ αλλοιώσει το «ρεκόρ»! Στους συγγενείς των «κεκοιμημένων» εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.  

+Μας έφυγε για τον ουρανό μετά από ασθένεια ο Γρηγόρης Ν. Αναγνωστόπουλος. Γεννήθηκε το 1915. Ο αειθαλής πλάτανος της λεβεντιάς του χαρακτήρα, του ήθους και της ευπρέπειας έφυγε για πάντα από κοντά μας. Έφυγε ήσυχα και αθόρυβα, όπως ήσυχος και ήρεμος υπήρξε σε όλη του τη ζωή. Ας είναι ελαφρό το χώμα του Κάτω Πλατάνου που τον σκέπασε.

+Έφυγε και η Παγώνα Κων. Ραμπαούνη, που γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1923. Στην καρδιά μας θα βρίσκεται πάντα και η σκέψη μας θα είναι σ’ Εκείνη.

Στο καλό Παγώνα.

+ Το ραφείο του Κωτσομιχάλη  ήταν σημείο αναφοράς για τον Πλάτανο.

Ήταν και το τελευταίο ραφτάδικο του χωριού μας του Μιχάλη Κωτσόπουλου πού γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1908.

Έφυγε κι’ αυτός από κοντά μας. Άνθρωπος συμπαθής κι αισθηματίας. Είχε πατέρα το Γιώργο Κωτσόπουλο, ράφτη. Ο Μιχάλης τελείωσε το δημοτικό και έμαθε την τέχνη του πατέρα του (Κουτσώργου). Είχε το ραφείο του στο μαγαζί του Παπανίκου-Δημητρακόπουλου. Εκεί σύχναζαν και οι πιο καλοί τύποι του Πλατάνου, ο Καραμήτσος, ο Τσαμανδρίας, ο Κωλέττας, Ο Παπατσουνοβαγγέλης κ.α. ονόματα του χωριού μας π’ αφήσανε εποχή... Δυστυχώς, στερέψαμε από τύπους τσίφτες εν Πλατάνω του παλιού ωραίου καιρού και ο μακαρίτης Μιχάλης τέτοιος ήτανε... Θεός σχωρές τονε!

+Έφυγε από τη μάταιη τούτη ζωή μια παλιά Πλατανιώτισσα η Βασιλική Γεωρ. Μπαράκου. Γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1912. Πιστή σύζυγος, στοργική μάνα και γλυκιά γιαγιά δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε στο μακρινό ταξίδι που γυρισμό δεν έχει. Πάλεψε όμως σκληρά και αγωνίστηκε σ’ όλη της τη ζωή για την οικογένειά της και για την πρόοδο των παιδιών της. Τα κατάφερε και μάλιστα πολύ καλά. Η ταφή της έγινε στο χωριό μας, εκεί που γεννήθηκε, μεγάλωσε, παντρεύτηκε, γέννησε και μεγάλωσε τα πέντε παιδιά της.

Κυρά- Βασιλική, καλό σου ταξίδι, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, θα σε θυμόμαστε πάντα, θα ζεις και θα είσαι πάντα κοντά μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

+Πέθανε στην Αθήνα ο Αχιλλέας Ν. Ξύδης έμπορος. Ο μεταστάς υπήρξε παλαιότερα δυναμικός επιχειρηματίας, ασχολήθηκε με το εμπόριο λαδιού.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει

+Έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο ένάς λεβέντης άνθρωπος ο Ευθύμιος Μαύρος, γεννήθηκε το 1923 στην Πενσυλβάνια Αμερικής, σύζυγος της Πλατανιώτισσας Γεωργίας Αρ. Καραγεώργου. Μας έφυγε απρόσμενα βυθίζοντας σε βαρύ πένθος την Οικογένειά του και τους συγγενείς.

Άξιος αγωνιστής στην ζωή με ήθος και εργατικότητα άφησε πίσω του μια σύζυγο που λάτρευε και τα τρία παιδιά με ήθος αντάξιο του πατρός τους.

Αγαπημένε μας Θύμιο εμείς που μείναμε πίσω δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Όλοι θα προσευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει και εκεί που βρίσκεσαι μετά των Αγγέλων να συλλειτουργείς.

Αιωνία σου η μνήμη.

+Ένας από τους βετεράνους της παλαιάς φρουράς του Πλατάνου, ένας εξαίρετος συμπολίτης μας και εκλεκτός άνθρωπος, ο συνταξιούχος έμπορας του χωριού μας Νίκος Δημ. Σουμπασάκος, έφυγε από κοντά μας. Γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1910. Ο αλησμόνητος Νίκος ήταν εργατικός. Πολύ εργατικός. Πάντα αεικίνητος και δημιουργικός. Ο Νίκος Σουμπασάκος υπήρξε μια καταξιωμένη προσωπικότητα του Πλατάνου. Στους δύσκολους καιρούς της κατοχής υπήρξε δίκαιος Λαϊκός Δικαστής. Διατέλεσε Σύμβουλος για πολλά χρόνια στον Αγ. Νικόλαο με μεγάλη δράση. Σύμβουλος και Πρόεδρος της Κοινότητας Πλατάνου που άφησε πολλά έργα στο χωριό μας.

Ήταν πρωτοπόρος σε κάθε εκπολιτιστική κίνηση του χωριού μας προσέφερε πολύτιμους υπηρεσίες εις τον τόπο μας.

Ευχόμαστε όπως ο Πανάγαθος Θεός «εν σκηνές δικαίων τάξη» την αγαθή αυτού ψυχή και ελαφρό να είναι το χώμα του αγαπητού μας Πλατάνου που τον σκέπασε.

+Πέθανε και κηδεύτηκε στο Ξυλόκαστρο η Πλατανιώτισσα Κατίνα Τσώτσου- Ζαμπάρα ετών 74. Τους οικείους συλλυπούμεθα. 

+Σε ηλικία 66 χρονών είπε το «τετέλεσται» ο Κώστας Δημ. Καραγιάννης. Πέθανε στην Αθήνα και η κηδεία του έγινε στον Πλάτανο, που τόσο αγαπούσε και ποτέ δεν εγκατέλειψε. Και στην Αμερική που βρισκότανε από το 1955 επισκεπτόταν το χωριό μας κάθε καλοκαίρι.

Πολυαγαπημένε μας και αξιολάτρευτε χωριανέ φίλε Κώστα. Μας έφυγες γρήγορα εσύ που ήσουν τόσο αγαπητός και ο ίδιος αγαπούσες τη ζωή. Θα μας λείψεις πολύ, στους συγγενείς σου, στους φίλους, στους συγχωριανούς σου. Περισσότερο σε μας τους ξενιτεμένους Πλατανιώτες, που μια ζωή ολόκληρη έζησες κοντά μας. Ιδρυτής και εσύ του Συλλόγου Πλατανιωτών Αμερικής, εργάστηκες πολύ και σαν ταμίας και σαν μέλος να δεις το Σύλλογό μας να προκόψει και να γίνει εφάμιλλος των άλλων μεγάλων Συλλόγων. Κανένας δεν το περίμενε ότι τόσο θηρίο που ήσουν, θα σε νικούσε η αρρώστια σου και ο χάρος. Η ζωή σου ήταν συνεχής αγώνας. Από μικρός στη δουλειά. Ακούραστος πάντοτε φρόντιζες για το καλλίτερο. Γι’ αυτό και όλοι θα σε θυμόμαστε. Θλίψη και οδύνη, αγαπημένε μας αδελφέ Κώστα θα δημιουργεί η παντοτινή απουσία σου από τις Συνεδριάσεις του Συλλόγου μας. Όλοι οι Πλατανιώτες Αμερικής και ο Σύλλογος Πλατανιωτών σου εύχονται ελαφρύ να είναι το χώμα του Πλατάνου που σε σκεπάζει και στην ψυχή σου που απογειώθηκε για τους ουράνιους χώρους της γαλήνης και του ανέκφραστου, να έχει ταξίδι όπως οι θεοί ορίζουν.

+Η αγαπητή μας Γιαννούλα Αντ. Κουλοτούρου στις 22 Αυγούστου έφυγε για τον ουρανό πορευόμενη τη Μακάρια οδό που οδηγεί τους χριστιανούς σε τόπο ανάπαυσης κι αιώνιας αγαλλίασης. Εγκατέλειψε τα λυπηρά και πρόσκαιρα και πορεύθηκε στα χαρμόσυνα, έφυγε από τα φθαρτά και μάταια προς τα άφθαρτα και αναλλοίωτα από τη δοκιμασία και τον πόνο της παρούσας ζωής, στη χαρά και δόξα της αιώνιας μακαριότητας.

Γεννήθηκε προ 85 ετών στο χωριό μας. Ευτύχισε να εύρει εκλεκτό και ισάξιο σύντροφο της ζωής της τον αγαπητό μας Αντώνη Κουλοτούρο και έφερε στον κόσμο δυο εκλεκτά παιδιά τους: Γιώργο και Άννα τα οποία ανάθρεψε σωστά και γαλούχησε χριστιανικά, με απέραντη αγάπη, στοργή και παραδοσιακή δεξιοτεχνία. Όλα μιμούνται το παράδειγμά της και τιμούνε τ’ ονομά της.

Η αγαπητή και σεβαστή, Γιαννούλα, ήταν προικισμένη με πολλές χριστιανικές αρετές: απλή, ταπεινή, ευγενική, φιλόξενη κι έχαιρε μεγάλης αγάπης και εκτίμησης απ’ όλο τον κόσμο.

Στάθηκε βράχος ακλόνητος σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής της και είχε «ιώβεια» υπομονή. Ποτέ δε δείλιασε, δεν κάμφθηκε, δεν απελπίσθηκε διότι της έδινε δύναμη, κουράγιο κι αντοχή η μεγάλη της πίστη προς τον Ύψιστον, και η αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση του άξιου συζύγου της και των εκλεκτών παιδιών της τα οποία της συμπαραστάθηκαν άριστα.

Προετοιμασμένη και στεφανωμένη με το διάδημα του κάλλους του σώματος και της ψυχής η Γιαννούλα Κουλοτούρου θα ζει στις καρδιές όλων των ανθρώπων που είχαμε τη μεγάλη χαρά να τη γνωρίσουμε, όπως ακριβώς θα ζει και στον ουρανό αιώνια, έχοντας παρέα όλους τους άλλους αγγέλους του ουρανού.

Η μνήμη της αγαπητής μας Γιαννούλας θα μένει αιώνια.

+Υπήρξε πολύ ωραίος άνδρας ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπου Καραγιάννης, ψηλός με παράστημα και γλυκό χαμόγελο. Πέθανε και κυδεύθηκε στο χωριό μας. Γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1919.

 Ευχόμαστε ολοψύχως «ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων Κύριος», να αναπαύσει την ψυχή του «εν κόλποις Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ». Τους οικείους συλλυπούμεθα.  

Κώστας Α. Δεδόπουλος

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Σας ευχαριστούμε θερμά δια την οιανδήποτε συμμετοχή σας στο βαρύτατο πένθος για την απώλειά μας συζύγου, πατέρα και παππού ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΙΚ. ΜΑΥΡΟΥ

                        η σύζυγος

              Γεωργία Ευθ. Μαύρου

                         τα τέκνα

         Νικόλαος και Λόνα Μαύρου

Κωνσταντίνα και Παναγιώτης Κυριαζής

       Πολυξένη και Δημήτριος Ζόζος

                     και τα εγγόνια

 

Απo τήν κηδεία του Ευθυμίου Μαύρου

+Αποσπάσματα του Αμερικανικού στρατού των VETERAN και Post commander, έδωσαν τιμητικούς αποχαιρετιστήριους στο νεκροταφείο του HANOVER. Η στρατιωτική μουσική έπαιζε εμβατήρια, ενώ αξιωματικοί δίπλωσαν την Αμερικανική σημαία που σκέπαζε το φέρετρό του και την παρέδωσαν στην σύζυγό του. Τμήμα του στρατού αποχαιρέτησε τον νεκρό με 21 τυφεκισμούς.

+Στην νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν 5 ιερείς.

Δια την πατριωτική δράση του αποθανόντος Θύμιου Μαύρου μίλησαν τρείς ιερείς, ο π. Δασκαλάκης, ο π. Κ. Ζόζος και ο Νεοχωρίτης ιερέας π. Γεώργιος Γιάνναρης. Εκ μέρους του Συλλόγου Πλατανιωτών μίλησε ο Κώστας Δεδόπουλος. 

+Ο ιερέας π. Κωνσταντίνος Ζόζος μεταξύ άλλων είπε: Αν τη νύχτα που σκολάσατε από το μαγαζί σας, χειμώνας καιρός, τη θα κάνατε όταν πηγαίνατε στο αυτοκίνητό σας 12 τα μεσάνυχτα και βρίσκατε έναν ζητιάνο άστεγο να κοιμάται μέσα;

Πρώτον θα τον πετούσατε έξω; Η δεύτερον θα τηλεφωνούσατε την Αστυνομία;

Ο Θύμιος Μαύρος βρήκε έναν τέτοιο μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα και τον πήρε σπίτι του. Η γυναίκα του άρχισε να τον φωνάζει ότι θα μας σκοτώσει, θα μας κλέψει και θα μας γεμίσει ψείρες! Ο Θύμιος τον πήρε του έδωσε φαγητό και τον έβαλε σε ένα έξτρα δωμάτιο που είχε! Ο Άστεγος αυτός έμεινε στο σπίτι του Θύμιου Μαύρου 3 ολόκληρα χρόνια! Τα παιδιά του τον συνηθίσανε τόσο πολύ που τον φωνάζανε θείο Πωλ, (uncle Paul). Αυτός ήταν αγαπητοί μου ο φιλάνθρωπος Θύμιος Μαύρος, αγαπητός από όλους τους ανθρώπους.

                                  Κ. Δεδόπουλος

 

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΑΝΟ

Ο Ιωάννης και η Μαρία Μάσχα βάφτισαν τον γιο τους και του έδωσαν το όνομα Αλέξανδρος.

Κουμπάροι ήταν ο Θύμιος και η Μαρία Σικόλα.

Η βάφτιση έγινε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον Κάτω Πλάτανο, από τους ιερείς Δημήτριο Μούκα και Παναγιώτη Κυρίτση, οι οποίοι τέλεσαν το μυστήριο με όλους τους τύπους ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκομένους.

Μετά την βάπτιση οι γονείς του νεοφώτιστου προσέφεραν σ’ όλους τραπέζι στην μαρμαρένια πλατεία κάτω απ’ τον πλάτανο του χωριού.

Τα ψητά έφτιαξε ο Δημήτριος Στάϊκος και τα τραπέζια ετοίμασαν οι κουμπάροι Μαρία και Ευθύμιος Σικόλας. Το τραπέζι ευλόγησαν οι δύο ιερείς μας πού κάνανε την βάπτιση.

Μετά το φαγητό άρχισε το γλέντι που τελείωσε αργά το βράδυ.

Εύχομαι στους γονείς να τους ζήσει το παιδί και στους κουμπάρους να είναι πάντα άξιοι να κάνουν τέτοια μυστήρια.  

Με την ευκαιρία θα προέτρεπα και άλλους συγχωριανούς να έρχονται στο χωριό μας να παντρεύονται και να βαπτίζουν τα παιδιά τους γιατί τιμάνε την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά κάνουν το μυστήριο με λίγα χρήματα και χωρίς πολυτέλειες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

 

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Σε ένα πάρτυ έκπληξη που έκανε η κόρη του Γεωργία, ο Θύμιος Γ. Τσούνης γιόρτασε τα 70 χρόνια των γενεθλίων του. Στο πάρτυ αυτό είχανε φέρει και μια Ανατολίτισσα χορεύτρια εξωτικών χορών, που έντυσε τον Θύμιο Μαχαραγιά, ενώ ο εγγονός του με ένα μεγάλο φτερό του έκανε αέρα όλη μέρα. 

Η χορεύτρια συνεχώς χόρευε επάνω και γύρω από το Θύμιο και τα τσελιγκούρια της χτυπούσανε το πρόσωπό του. Όλοι δε οι καλεσμένοι τους περίπου 50 περνούσανε υποκλίνονταν και κάνανε μετάνοιες μπροστά στον Θύμιο. Άντε Θύμιο να γιορτάσεις και τα εκατό με τον ίδιο τρόπο και με περισσότερες εξωτικές χορεύτριες και τσελιγκούρια!.

Σπανοκώστας

 

Το «Νοσοκομείο» Πλατάνου

Βρισκόμαστε σε μια εποχή ασύλληπτης προόδου και κοσμοϊστορικών αλλαγών. Καλώς-κακώς τα πάντα αναθεωρούνται. Ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα οι μεταβολές είναι αλματώδεις. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Οι κανόνες επιβίωσης επιβάλλουν τις αναγκαίες προσαρμογές. Οι δογματισμοί και οι συναισθηματισμοί είναι καλοί, όσο δεν κωλύουν  την πρόοδο. Τα λέμε αυτά για το λεγόμενο Νοσοκομείο Πλατάνου.

Τούτο ουδέποτε υπήρξε Νοσοκομείο αλλά πάντοτε ένα υπολειτουργούν Αγροτικό Ιατρείο. Προοπτική για εξέλιξή του σε Κ.Υ. δεν υπάρχει και τούτο είναι γνωστό. Συνεπώς μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι το κτιριακό του συγκρότημα είναι δυσανάλογο με τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Είναι άξιοι επαίνων οι απόδημοι της Ναυπακτίας που με τα χρήματά τους κατασκεύασαν το κτίριο. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Στην πρακτική, εάν ένα κληροδότημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλάζει με δικαστική απόφαση σκοπό. Το «Νοσοκομείο» Πλατάνου του Δήμου και για να μπορέσει να συντηρηθεί πρέπει ν’ αλλάξει σκοπό.

Είναι κρίμα ένα τόσο ωραίο κτίριο να χαραμίζεται.

Ο Δήμος πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία αξιοποίησης. Το τι πρέπει να γίνει ας εξεταστεί. Κατά τη γνώμη μας μπορεί να μεταβληθεί σε ξενοδοχείο και ταυτόχρονα να στεγάζεται το ιατρείο.

Σήμερα λείπει στον Πλάτανο μια ξενοδοχειακή μονάδα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι υποτιμητικό να γίνει ξενοδοχείο. Χωρίς ξενοδοχεία δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός και χωρίς τον τουρισμό θα επιταχυνθεί η ερήμωση. Εάν αγαπάμε τον τόπο μας ας μη φέρνουμε προσκόμματα στην ανάπτυξή του...

(Από την «Ναυπακτιακή»)

 

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση» του Γιάννη Πρωτοπαπά, αποσύρει την στήριξη  που έδωσε τον Οκτώβρη του 1998 στη σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία γράφουν αποδείχθη κατωτέρα των προσδοκιών μας. 

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΑΝΟ

Στις 24.5.2000 στο χωριό Κάτω Πλάτανος Ναυπακτίας, ενώ πέρναγε μια νταλίκα φορτωμένη με 35 τόνους σίδερο από την Ρωσία, που προοριζότανε για τα έργα του φράγματος στον Εύηνο ποταμό, έπαθε ζημιά και ακινητοποιήθηκε.

Ο οδηγός, Ρώσος με τα λίγα ελληνικά του, προσπάθησε να βρει ένα καρτοτηλέφωνο για να ειδοποιήσει την εταιρία του στην Αθήνα και τον Εύηνο, αλλά μάταια έψαχνε. Τέτοιο τηλέφωνο δεν υπάρχη στο χωριό αυτό.

Ο άνθρωπος αναγκάστηκε να κτυπάει στα σπίτια των κατοίκων, για να βρει ένα τηλέφωνο και να ειδοποιήσει το γραφείο του. Αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος ήτανε ο υπογράφων, που βρισκότανε εκεί και διευκόλυνε  τον οδηγό δυο φορές να τηλεφωνήσει. Δια την έλλειψη για  καρτοτηλέφωνο έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές από τον ΟΤΕ να μας τοποθετήσει μια τέτοια συσκευή, για να εξυπηρετείται ο περαστικός κόσμος, αλλά μας θεωρεί μάλλον πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν μας δίνει σημασία. Ζητάμε απ’ τον ΟΤΕ να εγκαταστήσει το τηλέφωνο αυτό και την δαπάνη του να την αναλάβουμε εμείς, ώστε να λήξει αυτό το θέμα που μας λυπεί και ρεζιλεύει το χωριό μας στους περαστικούς.

Ζητάμε την παρέμβασή σας για την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων για το ζήτημα αυτό

Ο ταμίας του Συλλόγου Κάτω Πλατανιωτών

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

 

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ

 Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στον Πλάτανο η καθιερωμένη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Στον Άγιο Νικόλαο, ετελέσθη η Θ. Λειτουργία από πέντε ιερείς, του π. Δημητρίου Μούκα, ιερέα του χωριού μας με το πλούσιο κοινωνικό του έργο, του Παπανίκου, του π. Νικολάου Δημητρακοπούλου, και των αδελφών ιερέων, Περικλή Ραμπαούνη και Ιωάννη Ραμπαούνη, ιερέα της κοινότητας Αγ. Νικολάου Νέας Υόρκης.

Η εκκλησία μας ήταν γεμάτη κόσμο και θύμιζε παλιές εποχές.

Έγινε και το μνημόσυνο της αείμνηστης Βασιλικής Γ. Μπαράκου.

Την παραμονή έγινε και το μνημόσυνο του αειμνήστου Μιχάλη Κωτσοπούλου και η Μακαρία έγινε στο Ξενοδοχείο Ραμπαούνη όπου παρεκάθησαν 80 άτομα. Δεν γνωρίζουμε γιατί τόσοι παπάδες στον Πλάτανο και δεν ανέβηκαν μερικοί  απ’ αυτούς στο εορτάζοντα εξωκλήσι Αγ. Σωτήρα: Ίσος λόγου γήρατος!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΧΩΡΙΤΗΣ

 

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στις 26 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, έγινε στον Κάτω Πλάτανο το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Η ημέρα ξεκίνησε με την λειτουργία στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού, στην οποία χοροστάτησε ο Νικόλαος Έξαρχος, που παρά την μεγάλη του ηλικία, μπόρεσε να λειτουργήσει.

Την λειτουργία τέλεσαν οι σεβαστοί Ιερείς Δημήτριος Μούκας και Παναγιώτης Κυρίτσης και έψαλαν ο Ιωάννης Πορφύρης, Αθανάσιος Πορφύρης, Γεώργιος Δημητρακόπουλος, Γεώργιος Βλάντης και Ηρακλής Αναγνωστόπουλος. Παρών ήταν και φέτος ο μεγάλος ευεργέτης μας Νικόλαος Δανιάς, η παρουσία του οποίου μας γεμίζει πάντα με αισθήματα ευγνωμοσύνης. Απ’ τον Σύλλογο ήταν ο πρόεδρος Ανδρέας Κωσταράς, οι Σύμβουλοι Βασίλης Αργύρης, Βασίλης Γεωργακόπουλος, ο ταμίας Δημήτριος Αγγελής και ο Σύμβουλος Καθηγητής, Χρίστος Σικόλας.

Μετά το τέλος της Λειτουργίας όλοι καθίσαμε κάτω απ’ τον ωραίο πλάτανο, στο καφενείο και πήραμε τον καφέ μας αγναντεύοντας και απολαμβάνοντας την ομορφιά των γύρω βουνών και των πράσινων λιβαδιών. Το βράδυ όλοι μαζί πάλι καθίσαμε στην πλατεία για τραπέζι που μας προσέφερε ο Ευθύμιος και η Μαρίκα Σικόλα. Τα ψητά είχε ετοιμάσει με μεράκι ο Δημήτριος Στάϊκος.

Παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου της Περίστας, Αντώνης Πατίλης με τη σύζυγό του ο Ντίνης με τη σύζυγό του και άλλοι.

Τους ευχαριστούμε όλους όσοι ήρθαν και τους ευχόμαστε να είναι καλά και να ξαναβρεθούμε του χρόνου.

Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Συλλόγου η «Αγία Παρασκευή».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

 

ΕΙΠΑΝ!

-Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος στην ομιλία του προς τους Ναυπακτίους της Νέας Υόρκης είπε:

«Διαβάζω και εκείνα που γράφονται από τους Ναυπάκτιους της Αμερικής και τον «Απόδημο Πλατανιώτη» του κ. Κώστα Δεδόπουλου και χαίρομε υπερβολικά».

-Ο Εφέτης Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Συγγραφέας, Λογοτέχνης και ποιητής μας γράφει:

Αγαπητέ Κώστα,

«Δυστυχώς είσαι ο μόνος σοβαρός δημοσιογράφος που έχει η επαρχία μας και πρέπει με τη σειρά σου να ανταποκριθείς στις πνευματικές ανάγκες των λίγων λογίων του τόπου μας».

-Ο συγγραφέας, ποιητής και λογοτέχνης Ντίνος Μακρυγιάννης μας γράφει:

Αγαπητέ Κώστα,

«Μέσα στην ποικίλη και ενημερωτική ύλη σου, διέκρινα και το ποίημα μου «ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ», για το οποίο κολακεύτηκα.

Σ’ ευχαριστώ θερμά και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, ότι είσαι ο άνθρωπος που προσέφερες και προσφέρεις ανεκτίμητες υπηρεσίες στους αποδήμους μας, οι οποίοι κάποτε θα πρέπει να σου το ανταποδώσουν».

 

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

ΣΤΟ CAPE COD ΤΟΥ ΒΟΣΤΟΝ

Στις 20-21 Μαίου ο Σύλλογος Πλατανιωτών Αμερικής πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή στη Βοστόνη. Ήταν δυο ημέρες χαράς και γέλιου για τους Πλατανιώτες. Ήταν πράγματι μια υπέροχη εκδρομή Στο λεωφορείο ακούσαμε πολλά ανέκδοτα και παλιά συμβάντα από το χωριό μας και τα τραγούδια δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή, ήταν σαν να είμασταν σε ένα θέατρο και λέγαμε ποτέ μην τελειώσει. Παλιά σε τέτοιες εκδηλώσεις άκουγες μόνο ανέκδοτα από τους: γιατρό Αντώνη Βλάντη, Κώστα Δεδόπουλο Μαρία Γ. Χρυσικού και Τάσο Πρωτοπαπά. Φέτος όμως είχαμε κρυφά ταλέντα, τέσσερις νέους κωμικούς με πολλά ανέκδοτα. Ήταν ο Θύμιος Τσούνης, ο Μιχάλης Τσώνης, η Λούλα Γιαννακοπούλου και ο Γιώργος Βλάντης που μας είπε το ποίημα της «θείας Κοντύλως».. Στο λεωφορείο είδαμε και δυο Βιδεοταινίες από το χωριό μας προσφορά του Κ. Δεδόπουλου. Γλυκά προσέφεραν όλες οι Πλατανιώτισσες που κάνανε ειδικά για αυτό το ταξίδι. Φτάσαμε στο Gape cod και αμέσως πήγαμε για ψώνια. Έβλεπες όλες τις Πλατανιώτισσες να κρατάνε από 3-4 σακούλες με ψώνια τα βρήκανε πολύ φθηνότερα από την Νέα Υόρκη. Μετά πήγαμε στο τουριστικό χωριό κοντά στη θάλασσα EASTHAM. Φάγαμε στα ωραία Εστιατόρια μέσα στη θάλασσα, πολλών λογιών ψαριών και τη φημισμένη Βοστόνια ψαρόσουπα., και μετά πάλι για ψώνια στο γραφικό αυτό χωριό.

Μετά πήγαμε στο ξενοδοχείο, όπου περάσαμε μια αξέχαστη βραδιά. Ο εκδότης της εφημερίδας μας Κώστας Δεδόπουλος,  γιόρταζε την ονομαστική του γιορτή και τα γενέθλιά του και όλοι οι Πλατανιώτες του κάνανε μεγάλη έκπληξη με μια μεγάλη τούρτα που ειδικά είχαν παραγγείλει, και όλοι μαζί του τραγουδήσανε τραγούδι των γενεθλίων. Φάγαμε όλοι μαζί στην αίθουσα του ξενοδοχείου και μετά πήγαμε κοντά στην κολυμπιτική δεξαμενή και εκεί γύρω καθίσαμε όλο το βράδυ και ακούγαμε ανέκδοτα και ιστορίες από τον Πλάτανο τον καιρό του Αντάρτικου από τον Γιάννη Πούλο μέχρι τα μεσάνυχτα. Το πρωί όταν ξυπνήσαμε το ξενοδοχείο μας είχε μεγάλο μπουφέ για πρωινό με πολλά φαγητά, κουλούρια, πορτοκαλάδες, φρούτα και δεκάδες άλλα φαγητά και αυγά, σε ειδικό για τους Πλατανιώτες στολισμένο δωμάτιο. Αν και ήταν πρωί ακούσαμε πολλά ανέκδοτα μια που ήμασταν μόνοι μας στο δωμάτιο, όλοι οι χωριανοί.

Ωραίος και ο Ελληνικός καφές που μας έκανε μία Πλατανιώτισσα στο μπαλκόνι της στο ξενοδοχείο. Ωραία η σκέψη να θυμηθεί να πάρει και το μπρίκι  μαζί της. Γι’ αυτό I LOVE YOU.

Το λεωφορείο μετά μας πήγε στο ιστορικό σπίτι του αειμνήστου προέδρου της Αμερικής JOHN F. KENNEDY, και στην γύρο τουριστική περιοχή του Hyannis.

Μετά το λεωφορείο μας μετέφερε στο καζίνο “FOXWOODS” στο Κονέκτικα, όπου περάσαμε όλο το απόγευμα δοκιμάζοντας την τύχη μας. Τώρα ποιος κέρδισε και ποιος έχασε αυτά δεν λέγονται. Το βράδυ γυρίσαμε αργά στην Νέα Υόρκη τραγουδώντας παλιά δημοτικά τραγούδια και βλέποντας σε βιδεοταινία την άφιξη του χεριού του Αγίου Πολυκάρπου πέρση  στον Πλάτανο. Αντήχησε το τραγούδι με το στόμα (επιθυμία του Γ. Βλάντη) κάτι που θύμιζε αξέχαστες περασμένες εποχές. Τα λόγια των τραγουδιών ήταν γεμάτα, νοσταλγία περασμένων παιδικών χρόνων. Καμαρώνω και διαφημίζω παντού την καλή αυτή πάστα των χωριανών μας που παρευρεθήκανε σε αυτή την εκδρομή. Ήταν μια τόσο ωραία και αλησμόνητη εκδρομή και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους διοργανωτές.

 Όλοι λέγανε πότε θα περάσει ο καιρός μέχρι του χρόνου να ξανά πάμε όλοι μαζί σε κάποιο άλλο μέρος. Βλέπεται ότι, αυτό το αντάμωμα όλοι μαζί οι χωριανοί κάθε χρόνο, μας αναζωογωνή και μας φέρνει πιο κοντά στο χωριό μας. Μερικοί και μερικές που δεν ήλθαν, μόλις γυρίσαμε, άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα να μάθουν τα νέα μας πως τα περάσαμε και τα σχετικά κουτσομπολιά!

Όπως γίνεται και στις χοροεσπερίδες, σκάνε να μάθουν, αυτά βέβαια τα μαθαίνουμε και εμείς οι καημένοι από άλλους. Μόκο λοιπόν όπως έλεγε και ο Καλοηρομηχάλης. Τ’ αηκούς; Τ’ αηκώ!

Συγχαίρουμε τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για την ανωτέρω πρωτοβουλία τους. Συνιστούμε δε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας να διοργανώνει τέτοιες εκδρομές. Πράγματι γίνονται όλοι οι Χωριανοί μια καλή και χαρούμενη παρέα.             

Αγγελική Σκορδοστούμπου

Ομαδικός εκκλησιασμός των Πλατανιωτών Αμερικής στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο MATTITUK.

Αν και έβρεχε όλη μέρα οι Πλατανιώτες της περιοχής Νέας Υόρκης εκκλησιάσθηκαν στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος του MATTITUK, στο GREEN PORT. Όλοι όσοι έλαβαν μέρος πέρασαν μια αξέχαστη και χαρούμενη ημέρα.

Μετά την Θεία Λειτουργία καθίσαμε όλοι μαζί στο προαύλιο της εκκλησίας σε ειδικό κατασκευασμένο υπόστεγο που έχει φτιάξη εκεί η Ελληνική Κοινότητα και απολαύσαμε τα ωραία σουβλάκια, κοντοσούφλι και πολλά ελληνικά φαγητά μπίρες και κρασιά.

Μετά όλη μαζί πήγαμε στο σπίτι της Ελένης Πράκα- Στρατηγού, μια ωραία βίλα με θέα τη θάλασσα και με ιδιωτική παραλία, όπου μας προσέφερε ένα μεγάλο μπουφέ με γλυκά, πίτες, φρούτα,  καφέ και αναψυκτικά. Δεν παράλειψε η Ελένη να έχει και δυο ειδών πατροπαράδοτο Πλατανιώτικο χαλβά. 

Μετά αργά οι πιο μερακλήδες λόγο εξαιρετικής θέας, ζήτησαν ειδική παραγκελία ελληνικό καφέ με τα γούστα του κάθε ενός. Τα ανέκδοτα δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Πράγματι χωρίς να το περιμέναμε κάναμε μια χαρούμενη παρέα. Του χρόνου Ελένη αν δεν βρέχει όλοι είπαν ότι θα πάρουν και τα μαγιά τους. Από το Σύλλογό μας χίλια ευχαριστώ για την Πλατανιώτικη φιλοξενία που μας προσέφερες.

Κώστας Πλατανιώτης


Copyright© 2000-2001 Plataniotis.com