ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ

Ποίοι είναι η πιο σημαντικοί Πλατανιώτες κατά τον 20ό αιώνα;

Ξεφυλλίζοντας τα παλιά τεύχη της εφημερίδας «Πλατανιώτικα Νέα», στην προσπάθειά μας  να επιλέξουμε Πλατανιώτες με έντονη παρουσία στο χωριό μας, τον αιώνα που πέρασε, βρήκαμε πολλούς που σημάδεψαν την ιστορία του χωριού μας. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να επιλέξουμε τον Πλατανιώτη άνθρωπο του αιώνα, διότι είναι δεκάδες αυτοί που εργάστηκαν σκληρά για τα ζητήματα και την προβολή του Πλατάνου. Σήμερα θα σας παρουσιάσομε μερικούς απ’ αυτούς.

Το 1900 ο Πλάτανος είχε 1000 και πλέον κατοίκους. Ονόματα χωριανών μας εκείνη την χρονιά ξεχωρίζουμε τους Κων. Λούρο Καθηγητή Πανεπιστημίου, Νικ. Μαχαίρα Εισαγγελεύς Αρ. Πάγου, Λέων. Ανδ. Γερμανό έμπορο, Θεόδωρο Τσάμη Δικολάβο, Κ. Πούλος, Κ. Ι. Γερμανός έμπορος, Κ. Κουλοτούρος τσαρουχάς, Ν. Μακαρίτης Δικολάβος, Μιχ. Γιαννατάς, Επαμ. Μανώλης, Αθαν. Μαχαίρας, Δ. Παπαγεωργακόπουλος (Σιαφάκας), Γ. Κωτσόπουλος ράπτης, Ευθ. Σταλήμερος Διευθυντής Ταχυδρομείου.  

Πρωτοχρονιά 1900 άγνωστοι έκλεψαν 23 αρνιά από την στάνη του Πρωτοτσέλιγκα Γιώργου Καραγεώργου στην Μπουρλάδα. Την άλλη μέρα βρήκανε οι Καραγεωργέοι ένα από αυτά ψόφιο μεταξύ του παλιού δρόμου Αγ. Απόστολοι- Αγ. Σωτήρα, ίσος να ψόφησε από το πολύ κρύο. Αλλά αυτό όμως ήταν τρανή απόδειξη για τους Καραγεωργέους ότι τα αρνιά τα πήρανε άνθρωποι άλλων χωριών και όχι Πλατανιώτες. Εάν ήταν Πλατανιώτες θα  κατεβάζανε τα σφαχτά κάτω στο χωριό από το Καραούλι. (Διήγηση Κώστα Παναγιωτοπούλου).

Το 1900, γεννήθηκε η Ουρανία Οδ. Πατούχα, μόλις μπήκε ο 20ος αιώνας, αλλά πέθανε λίγους μήνες πρωτού μας έρθει ο 21ος αιώνας 2000, σε ηλικία 99 ετών.  

1901 μετά την δεύτερη Ανάσταση στον Πλάτανο γινόταν χορός με πίπιζες στην πλατεία του χωριού. Και ενώ χόρευε μπροστά ο Ζήσιμος  Μαντζουράνης, έπεσε νεκρός λίγο πρωτού τελειώσει το τραγούδι. Ο Μαντζουράνης έδινε και την ψυχή του για τον Πλάτανο, ήταν πρωτάρης σε όλες τις ανάγκες του χωριού μας.

1904 στην Νέα Υόρκη ιδρύθη η Ναυπακτιακή Αδελφότης. Πλατανιώτες που ίδρυσαν την Ν. Α. ήταν: Αντ. Μαυρέλης, Ανδρ. Πούλος, Α. Κουλοτούρος, Μιχ. Τσούνης, Γ. Τσουκαλής, Α. Δημητρακόπουλος, Δημ. Κόκκας Ιω. Πούλος, Γ. Τσίπουρας και Θωμάς Πούλος.

Πλατανιώτες που διατέλεσαν Πρόεδροι της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Ν.Υ. ήταν: Ιω. Πούλος, Ανδρ. Πούλος, Αντ. Δεδόπουλος, Κ. Ραμπαούνης, Γ. Ν. Βλάντης και Ευθύμιος Γ. Χρυσικός.    

Το 1907 ιδρύθηκε στον Πλάτανο ο Σύλλογος Πλατανιωτών με την επωνυμία «Η Πρόοδος». Πρόεδρος του Συλλόγου αυτού ήταν ο Λ. Μ. Τσώνης.

Γυρίζοντας με τη σκέψη στα περασμένα πρόσωπα του χωριού μας ζωντανός μένει στη μνήμη όσων τον γνώρισαν, ο δάσκαλος Σωτήριος Κωτσόπουλος, που μόρφωσε τη γενιά που έφθασε στο τέρμα της, τη γενιά που παρέδωσε τη σκυτάλη σε μας τους νεωτέρους. Γεννήθηκε το 1871. Το 1924 τυπώθηκε το βιβλίο του η «Ναυπακτία», που μέσα γράφει για την ιστορία του Πλατάνου, έτσι που σήμερα και εμείς γνωρίζουμε για την ιστορία του χωριού μας.

Ένας άλλος Πλατανιώτης του αιώνα που πέρασε ήταν ο δάσκαλος Γεώργιος Οικονόμου. Τον περίμεναν την ορισμένη ώρα να περάσει από τα μαγαζιά του χωριού μας, να τους πη τα νέα από το ραδιόφωνο και να τους δώση αφορμή για συζήτηση και σχόλια. Ο Δάσκαλος Γ. Κόκκας που έγραψε δύο βιβλία για τον Πλάτανο, ¨Ο Πλάτανος Ναυπακτίας και η περιοχή του» και «Πλατανιώτικα», που σήμερα οι νεώτεροι μπορούν να βρούνε πολλά ενδιαφέροντα για την ιστορία του χωριού μας από τα περασμένα.

Εις τον Μακεδονικό αγώνα 1903-1908 ο Πλάτανος είχε δύο καπεταναίους τον στρατηγό Νίκο Τσίπουρα και τον υπολοχαγό Κώστα Δ. Πούλο (καπετάν Πλάτανος). Έπεσε ενδόξως εις την μάχην του Σαρανταπόρου  το 1912.

Ομοίως εις τον πόλεμο του 1912 έπεσαν υπέρ πατρίδος οι Πλατανιώτες Κ. Δ. Δημητρακόπουλος, Κ. Β. Μπίλιας και Β. Α. Ζήσιμος.

Κατά των Πρώτον Παγκόσμιο Πόλεμο 1914-18 έλαβαν μέρος πολλοί Πλατανιώτες, ο Στρατηγός Ν. Τσίπουρας, ο Στρατηγός Κ. Ροντήρης, ο Στρατηγός Ν. Σουμπασάκος, ο Αντισυνταγματάρχης Κ. Σακελλαρίου και ο Στρατηγός Άγγελος Ροντήρης. Εις την Μικρασιατική εκστρατεία έλαβαν μέρος οι Πλατανιώτες και εφονεύθησαν Α. Γ. Καραγεώργος, Α Κ. Πολύχρονος και ο Δ. Β. Καλτσάς.

Από το Σχολείο , Σχολαρχείο Πλατάνου απεφοίτησε και ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Παπανδρέου εκ Δορβιτσάς. Αναδείχθηκε και Αντιβασιλεύς Ελλάδος.

Το 1930 υπήρχε στο Πλάτανο το Θέατρο «ΚΑΛΛΙΘΕΑ» έπαιζαν οι Πλατανιώτες ηθοποιοί: Λεωνίδας Παπαθανασίου (Πράκας), Αλέκος Τσίπουρας, Μένιος Φλώρος, Γ. Σουμπασάκος, Νικ. Κωτσόπουλος, Κ. Τσούνης, Νίκος και Μάκος Γ. Δεδόπουλος, Μ. Τσίπουρας, Γ. Κόκκας, Γιάννης Τσουκαλής, Κ. Αντωνίου, Γαβριήλ Α. Τσάμης, Κ. Καλτσάς, Γαβριήλ Κουλοτούρος, Κ. Κοριντζέλης, και Ανδρέας Τσάμης.

 Στον Αλβανικό Πόλεμο εφονεύθησαν ο Στρατιώτης Κ. Ν. Κοριτζέλης, ο Ανθυπολοχαγός Ντεντόπουλος καταγόμενος από τον Πλάτανο και διέμεινε στο Αγρίνιο και ο υπολοχαγός Μ. Α. Τσίπουρας.

Άνδρες διαπρέψαντες 1930-1940. Αντώνιος Παπαδημήτρης, Έπαρχος και γερουσιαστής, Αθ. Χ. Ροντήρης, βουλευτής, Υπουργός, συγγραφεύς, καθηγητής Πανεπιστημίου, Β. Χ. Ροντήρης, αρχιτελώνης, Ι. Α . Πρωτοπαπάς, Δήμαρχος και Βουλευτής, Ι. Πρωτοπαπάς, Δήμαρχος Α. Πρωτοπαπάς, Έπαρχος, Α. Παπαγεωργίου, Γυμνασιάρχης, Α. Γρηγοριανόπουλος, Σχολάρχης, Ν. Γιωτόπουλος, Πρωτοδίκης, Μ. Πρωτοπαπάς Εφέτης, Γ. Τσάμης, Εισαγγελεύς Πρωτοδικών, Ευθ. Σκαλήμερος, Κ. Τσουκαλής, Α. Οικονόμου, Α. Παπαγεωργίου, διευθυνταί Ταχυδρομείων, Ν. Δ. Σουμπασάκος, Κ. Ροντήρης, Α. Ροντήρης, Ν. Τσίπουρας, Δημητρακόπουλος, Γ. Σισμάνης, Γ. Κουλοτούρος, Κ. Πούλος, Δ. Γερμανός, Ν. Πρωτοπαπάς, Λ. Τσώνης, Α. Παντελάς, Κ. Μαχαίρας, Α. Λεονάρδος και Α. Μακαρίτης, Αδελφοί Μαραθέα, Γ. Πλατανιώτης, Κ. Τσώνης, Μ. Πρωτοπαπάς, Κ. Παντελάς, Γ. και Ζ. Ροντήρης, Ν. Τσωτσοχρήστος και γ. Β. Σουμπασάκος, Δικηγόροι οι Νίκος Καρμανίδης, Γ. Δεδόπουλος, Θ. Δεδόπουλος και αργότερα διευθυντής ΟΤΕ.

Ευθύμιος Κ. Σταλήμερος, επιθεωρητής των ταχυδρομείων Αθηνών. Παρέλαβε πρώτος το ταχυδρομείο Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Ως λοχαγός, διευθυντής στρατιωτικών υπηρεσιών Μακεδονίας κατά το 1915-16, με προφανή κίνδυνο της ζωής του , κατασκεύασε τας παραμεθόριας τηλεγραφικές και τηλεφωνικές γραμμές. Κατ’ εκτίμησιν δε της υπηρεσίας, λόγω ικανότητος, πατριωτισμού και γλωσσομάθειας απεστάλη το 1919-20 προς διοργάνωσιν των εν Σμύρνη ταχυδρομείων.                                          Το 1947 στη μάχη του Πλατάνου σκοτώθηκε ο Κλέαρχος Ν. Σκουφής και σε άλλη μάχη η Γριά Νούλα.   

Το 1948 έπεσε υπέρ πατρίδος στον Πλάτανο ο Χωροφύλακας Κωνσταντίνος Κοριτζέλης.

Το 1948 στη μάχη του Πλατάνου σκοτώθηκαν  ο Δημήτριος Κωτσόπουλος (Μούτος) και η Ντίνα Β. Παπαγεωργακοπούλου.

1952 άρχισε η διάνοιξη της αμαξιτής οδού Πλατάνου –Σίμου. Τον αγιασμό έκανε ο Πλατανιώτης την καταγωγή Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κ.κ. Χριστοφόρου. Πρόεδρος της Κοινότητας τότε ήταν ο Ν. Πρωτοπαπάς.

Ο Αναστάσιος Λεονάρδος, διετέλεσε δικηγόρος, γερουσιαστής, βουλευτής και πρόεδρος σε πολλές οργανώσεις.

Ευθύμιος Δημ. Δημητρακόπουλος, ένας άνθρωπος που έγινε πηγή εμπνεύσεως δι’ έργα δημιουργικά στο χωριό μας, ο νέος τότε που γινότανε ο σκαπανέας δια την προβολή του Πλατάνου. Έφυγε πολύ νέος.

Κωνσταντίνος Λούρος καθηγητής Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Βασιλέως με επιτροπή από Πλατανιώτες και εξέθεσε την κατάσταση της επαρχίας Ναυπακτίας.

Δημήτριος Μαν. Γερμανός, τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε το 1952 το πτυχίο μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Αιόβα και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Ο Δάσκαλος Δημήτριος Φλέγκας, έγραψε πολλά ποιήματα για τον Πλάτανο και τους κατοίκους του.

Ο ιερεύς Αθανάσιος Τσίπουρας, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε δημοδιδάσκαλος και ιερεύς του χωριού μας. Διεκρίνετο δια το σεμνό, πράο και ευθύ του χαρακτήρος του και γενικώς δια την εξαίρετο πατρική συμπεριφορά προς το πνευματικό αυτού ποίμνιο.

Ο ιερεύς Γεώργιος Ροντήρης, ένας σεβάσμιος Κληρικός, ο οποίος υπηρέτησε την Αγία Παρασκευή, και τον Άγιο Νικόλαο με αφοσίωση, σεμνότητα, ταπείνωση και βαθύ εκκλησιαστικό ήθος. Αγωνίστηκε όλα τα χρόνια στην ορεινή Ναυπακτία για την πραγματική πρόοδο του ποιμνίου του, το οποίο πάρα πολύ τον αγάπησε.

Κώστας Κωσταράς, ιερεύς, πέθανε ενώ λειτουργούσε στο εξωκλήσι Αγ. Γεώργιος. 

Νίκος Ι. Δημητρακόπουλος, ιερεύς.

Αξέχαστοι τύποι του Πλατάνου ήταν ο Ανδρέας Τσάμης (Τσαμανδρίας) που μας άφησε πολλά ανέκδοτα. Ο  Κ. Γιωτόπουλος, ο Μιχάλης Γιωτόπουλος, Βαγγέλης Παπατσούνης,  Κολιός Φωτάκος,  Κώστας Παναγιωτόπουλος (Σκυλιάς), Κώστας Παπαγεωργίου (Φανάρας), Γιάννης Νούλας, Β. Ι. Τσουκαλής, Νίκος Κουλοτούρος (Κωλέττας), Γιάννης Ραμπαούνης (Μάτιας), Κίτσος Βλάντης, Κώστας Παπαγεωργίου (Μαμάτας) και Νίκος Σακελλαρίου (Καμαράτος).

Καφετζήδες, Αθ. Ροντήρης, Αριστείδης Ν. Δεδόπουλος, Κ. Ραμπαούνης, Παν. Μαντελένιος, Ν. Τσουράπας, Λ. Α. Βλάντης, Αν. Τσάμης, Αρ, Σουμπασάκος

(Κολοκύθας), και Ηλίας Γρηγορόπουλος Καφε-ζαχαροπλαστείο.

Έμποροι. Αφοί Δημητρακόπουλοι, Λεωνίδας Δ. Γερμανός, Αντώνης Λάμπος, Δ. Καραγιάννης, Α. Ν. Γερμανός, Γ. Μπαράκος, Ν. Γιανακόπουλος, Ν. Σουμπασάκος, Β. Οικονόμου, Α. Β. Οικονόμου, Μ. Πλατανιώτης, Αντ. Μ. Πλατανιώτης, Γ. Α. Χρυσικός, Βασ. Χρυσικός  Αναστάσιος Γ. Χρυσικός και Βαγγέλης Τάγκαλος.

Ψαλτάδες. Κ. Πούλος, Α. Κουλοτούρος, Γ. Κόκκας, Γ. Καραγεώργος, Ν. Κουλοτούρος, Ν. Καραγεώργος, Ιωαν. Κωτσόπουλος, Α. Χρυσικός και Κ. Ροντήρης.

Νεωκόροι. Κ. Πούλος, Αριστείδης Δ. Ροντήρης, Γ. Β. Χρυσικός, Αριστοτέλης Καραθανάσης, Ι. Κωτσόπουλος, Α. Κολοκύθας. 

Φανοποιοί, Αδελφοί Γιώτοι, Δ. Δημητρακόπουλος και Κ. Τσαρούχης.

Βασίλειος Ραμπαούνης. Μάρμαρα Νεκροταφείου. Είχε μεγάλο θυμητικό για όλα τα ιστορικά συμβάντα του χωριού μας.

Γανωτζήδες, Αντώνιος Κ. Γιώτης και Αντ. Τάγκαλος.

Λούστρος, Σπύρος Μπίλιας.

Σαμαράς, Ι. Β. Τσουκαλής. Είναι ο άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τον Πλάτανο. Κράτησε ανοιχτό το γυμνάσιο Πλατάνου με τις συνεχής παρεμβάσεις του στους υπουργούς και βουλευτές.

Μαραγκοί. Ν. Χατζής, Αλέξης Δημητρακόπουλος, Χαρ. Κοκορώνης, Δημήτριος Χριστόπουλος, Αλέξης Αντωνίου, Γεώργιος Αργύρης, Χρ. Τσαρούχης και Βαγγέλης Παπατσούνης.

Αντώνης Καραγεώργος (Μπαλωμένος) σκεπές με πλάκες.

Δικηγόροι Δικολάβοι στον Πλάτανο. Ν. Γιωτόπουλος, Κ. Πούλος, Ν. Καρμανίδης, Μ. Καραμήτσος.

Βιοτεχνία, Νίκος Παπανικολάου.

Κρεοπωλεία. Γεώργιος Τσίπουρας, Ανδρέας Πολύχρονος, Ν. Καούρης,Ν. Σέττος, Δ. Ε. Δημητρακόπουλος, Ε. Δ. Δημητρακόπουλος, Δ. Στάϊκος, Γαβ. Τσίπουρας, Κ. Κοριτζέλης, και Β. Τάγκαλος.

Κουρεία. Α. Κουλοτούρος, Ν. Καραγεώργος, Γ. Β. Χρυσικός και Α. Κολοκύθας.

Τσαγκάρικα. Δημήτριος Ροντήρης και τα παιδιά του Γρηγόρης και Ευθύμιος, Βασ. Παπαγεωργακόπουλος και Ι. Παπαγεωργακόπουλος, Κώστας και Μιχάλης Γιωτόπουλος, Ε.Α. Δημητρακόπουλος, Νικ. Κουλοτούρος, Σταύρος, Γεώργιος και Βασίλειος Κουκιάς, Δ. Τσίπουρας (Σασάμης) Τέλειας Καραθανάσης, Ηλίας Βλάντης (Βλαντολιάς), Κώστας Τσουκαλής (Τσουκαλοκωσταντής), Γιάννης Δημητρακόπουλος (Μπουδοάννης), Κώστας Βλάντης (βαραβάς), Κ. Σουμπασάκος (Καρπιτσιοκωσταντής), Νίκος Στάϊκος, Γ. Κουλοτούρος (Μπουρζούκας), Γιάννος Μακαρίτης (Σγαντζός), Γ. Παπατσούνης (Παπατσουνώργος), Μήτρος Καλτσάς (Καλτσομήτρος), Κ. Κωσταράς και Γιώργος Μακρής.      

 Εστιατόρια. Ν. Σέττος Αθαν. Πολύχρονος, Λ. Ψιλός, Ν. Αγγελάκης, Ν. Καραγεώργος, Μ. Ραμπαούνης και Δημ. Ραμπαούνης.

Ταβέρνα όταν ήταν ο στρατός στον Πλάτανο 1948. Γαβριήλ Τσίπουρας και Ιωάννης Δεδόπουλος.

Χάνι. Στη σημερινή οικία Θ. Ξύδη, στη γωνία υπήρχε ένα χάνι, στον παλαιό δρόμο Πλατάνου- Ναυπάκτου. Υπάρχη και σήμερα η επιγραφή. Ιδιοκτήτης του χανιού ήταν ο αείμνηστος Θεόδωρος Ξύδης.

Εξοχικά. Κ. Ραμπαούνης, Ανδρέας Τσάμης και Παν. Μαντελένιος.

Εργοστάσιο για ηλεκτρικό και κόψιμο ξυλείας, Νίκος και Βασίλης Ραμπαούνης. 

Ράφτες. Επαμεινώντας Κωστάκης, Κ. Αντωνίου,  Αθ. Ροντήρης, Γεώργιος και Μιχάλης Κωτσόπουλος, Γαβρήλης Κουλοτούρος, Δ. Ζήσιμος και Γ. Ζήσιμος. Ταχυδρόμοι, Δημ. Ροντήρης, Ν. Σκουφής, Ν. Καραγεώργος, Ι. Δεδόπουλος, Ι. Κορδώνης, Ν. Δεδόπουλος Η. Ροντήρης, Απ. Τσουράπας και Ι. Βλάντης.

Πρόεδροι Κοινότητας. Ευθ. Α. Δημητρακόπουλος Ν. Πρωτοπάς, Γ. Μπαράκος, Γ. Σουμπασάκος, Γ. Α. Χρυσικός, Αλέκος Πρωτοπαπάς, Ν. Δ. Σουμπασάκος και Αριστείδης Ι. Δημητρακόπουλος.

Δάσκαλοι. Σ. Κωτσόπουλος, Γ. Οικονόμου, Αλέξης Παπανικολάου, Γεώργιος και Ειρήνη Κόκκα, Βασιλική Σακελαρίου, Ιωάννης Σκουφής, Δημήτριος Τσουκαλής, Βασίλειος και Ντία Πολιτόπουλος.

Εφημερίδες, Δ. Κόκκας, Ι. Κορδώνης και Αντ. Γερμανός .

Μαναβική, Νίκος Παπανδρέου και Χρήστος Αντωνακόπουλος.

Φούρναρης, Β. Μπακατσάς, έκανε και πολύ ωραία καινούργια βιολιά.

Οργανοπαίκτες, Γ. Ν. Σκουφής, Σαντούρι, Αθ. Ν. Σκουφής, κλαρίνο.

Μετεωρολόγος, Ν. Ι. Κουλοτούρος. Μετεωρολογικός Σταθμός Πλατάνου.

Κλητήρες Ειρηνοδικείου. Ιωάννης Α. Πρωτοπαπάς και Αντώνης Λάμπος.

Γραμματεύς Ειρηνοδικείου. Γεώργιος Φλώρος.

Λαϊκός Δικαστής στην Κατοχή Νίκος Δ. Σουμπασάκος

Αρχιερατικός Επίτροπος. Ιερεύς Γ. Ροντήρης.

Νερόμυλοι. Δ. Χριστόπουλος, και Ραμπαούνης.

Τσελιγκάδες. Καραγεωργέοι, Καραγιαννέοι και Ραμπαουννέοι.

Βλάχοι με φουστανέλες, Γιαννακός Καραγιάννης, Κώστας Κοριντζέλης, Χαράλαμπος Καραγιάννης και Αντριγάκης Ραμπαούνης.

Γ. Παπαϊωάννου, ωρολογάς.

Δημ. Κ. Πούλος, ωρολογάς και οπλοποιός.

Κ. Πούλος, Σακάς. Έκανε σακιά για σιτάρι. 

Ν, Παπαϊωάννου, φωτογράφος.

Δημήτριος Αγγελής. Έκανε το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πλατάνου ένα σπουδαίο λαογραφικό μουσείο, καθαρίζει τους δρόμους, φυτεύει λουλούδια και καλλωπίζει το χωριό. Πρώτος σε κάθε εκδήλωση για την προβολή του Πλατάνου. Μακάρι να τον μιμηθούνε πολλοί.

Δασική Υπηρεσία. Δ. Κατσίκας.

 Αγροφύλακας. Δημήτριος Κατσηγιάννης, (Μήτσικας).

Κώστας Παπαγεωργίου. Γνώστης της Αγγλικής. Διερμηνέας και έδωνε μαθήματα Αγγλικής γλώσσας

Σιδηρουργοί, Κων. Ζαγκανάς και Παρασκευάς Κουρελής.

Νίκος Δεδόπουλος, Ταγματάρχης. Αγαπούσε πολύ τον Πλάτανο και πάντα προσπαθούσε να μας φέρνει στην μνήμη μας τους παλιούς Πλατανιώτες.

Αθανάσιος Αλ. Δημητρακόπουλος, Βουλευτής, Διευθυντής Ταχυδρομείων.

Ευθύμιος Μαύρος. Νομάρχης.

Γεώργιος Δημ. Δημητρακόπουλος, ιατρός οφθαλμίατρος, αγαπάει πολύ τον Πλάτανο και πάντα μας δίνει πολύ καλές ιδέες πώς να προβάλουμε το χωριό μας.

Ανδρέας Κωσταράς, αστυνομικός διευθυντής της Αστυνομίας Αθήνας.

Ο Ιατρός Οδυσσέας Πατούχας, η Μαία Ευγενία Σακελαρίου και η Μαία

 Μαρία Κέλιου από την Βονώρτα.

Αντώνιος Καραγεώργος Σμηνίας, έπεσε από ανεμόπτερο και σκοτώθηκε.

Γεωργία Μαύρου, δώρισε ένα Νοσοκομειακό στον Υγ. Σταθμό Πλατάνου.

Κώστας Ραμπαούνης η Ρώμας, επιστάτησε εντελώς δωρεάν για το χτίσιμο του σημερινού Νοσοκομείου Πλατάνου το 1951 και έχτισε στο χωριό μας το ξενοδοχείο «Αλωνακις».

Ανδρέας Γιανατάς, στο στρατό ήταν νοσοκόμος και στον Πλάτανο όταν δεν υπήρχε γιατρός τον φωνάζανε για να τους κάνη καμιά ένεση και να πάρουνε τη συμβολή του. Δεν έπαιρνε χρήματα γι’ αυτό τον λέγανε: ο γιατρός ο τζιάμπας.

Γεώργιος Ευθ. Μαυρέλης γεννηθείς εις Πλάτανον το 1888. Ήλθε στην Αμερική το 1902. Το 1954 ανοικοδόμησε το εξωκλήσι Άγιος Γεώργιος στο χωριό μας.

Αποστόλης Αριστομένη Τσουράπας. Με δική του πρωτοβουλία και με εράνους, ανοικοδόμησε το εξωκλήσι  Αγίους Αποστόλους, το οποίο ήτο ερείπιο.

Νίκος Δανιάς Μεγάλος, Ευεργέτης των χωριών μας, έχει ξοδέψει πολλά εκατομμύρια για δρόμους και άλλα κοινωφελή έργα.

Αριστείδης Ι. Δημητρακόπουλος, δώρισε το κτήριο που στεγάζεται το Λαϊκό Μουσείο και πολλά χρήματα για διάφορα κοινωφελή έργα στον Πλάτανο.  

Δημήτριος Γ Κωσταράς, Καθηγητής, Γυμνασιάρχης, ανώτατος Εκπαιδευτικός.

Κώστας Α. Δεδόπουλος, Συγγραφέας Δημοσιογράφος. Έγραψε το βιβλίο «Πλάτανος Ναυπακτίας τότε και τώρα», εκδότης πολλών εφημερίδων, «Πλατανιώτικα Νέα», «Βήμα της Ρούμελης», «Απόδημος Πλατανιώτης», «Νέος Δήμος Πλατάνου», Ναύπακτος Τίμες» και «Ναυπάκτιοι χωρίς Σύνορα». Έγραψε περισσότερα από 30 λαογραφικά χρονογραφήματα και άρθρα για τον Πλάτανο. Βιδιοσκόπησε 58 βίδεο-ταινίες για τον Πλάτανο, με αφηγήσεις παλαιόν, από τα Πανηγύρια, φωτογραφίες παλαιών Πλατανιωτών και ότι σχετικό για τον Πλάτανο. Έβαλε τον Πλάτανο με δύο διαφορετικές σελίδες στο Ιντερνέτ, με την ιστορία του, φωτογραφίες και χάρτες. Το 2000 συμπλήρωσε 35 χρόνια Δημοσιογραφίας. Τιμήθηκε από το Ελληνικό Κράτος με δύο μετάλλια και από τους Συλλόγους Πλατανιωτών Αμερικής και Αθήνας, δια την Πατριωτική του δράση.

Τάκης και Ελένη Τσούνη Τιμήθηκαν με πολλά βραβεία και Μετάλλια από το Αμερικανικό Κράτος και τον Δήμο της Νέας Υόρκης.

Αντώνιος Λ. Βλάντης, ιατρός, δίνει ιατρικές συμβουλές από την τηλεόραση του ΙΝΤΕΡΦΕΗΣ της Νέας Υόρκης.

Νίκος Πρωτοπαπάς, συμβολαιογράφος, δεν πέρασε ξένος από το χωριό μας και να μην τον κεράσι ένα καφέ και να του πει δυό λόγια για το χωριό μας.

  Ήταν ο άνθρωπος που ήθελε να ξέρουν οι ξένοι, πόσο φιλόξενος είναι ο Πλάτανος.

Μονοπώλιο. Δ. Ε. Δημητρακόπουλος.

Συμβολαιογράφοι. Ν. Πρωτοπαπάς, Αντώνιος Μαργαρίτης, Σπυριδούλα Καραγιάννη και Ν. Μαργαρίτης.

Ηθοποιοί. Κατερίνα Παπανικολάου και Γεώργιος Π. Καραγιώργος.

Γεώργιος Σουμπασάκος, Ναύαρχος.

Γεώργιος Ν. Παπανικολάου. Γυμνασιάρχης και συγγραφέας πολλών βιβλίων, εργάστηκε πολύ για την προβολή του χωριού μας.

Νίκος Αλ. Παπανικολάου Ιατρός Καθηγητής Πανεπιστημίου, έγραψε πολλά βιβλία, αλλά πρώτο στην ζωή του είχε τον Πλάτανο, που τον υπηρέτησε πολύ, ως πρόεδρος του Συλλόγου Πλατανιωτών Αθήνας, έκανε όλες τις προτομές που κοσμούν σήμερα το χωριό μας, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πλατάνου, έφερε πολλές μεγάλες προσωπικότητες στο χωριό μας, εξόδευσε πολλά χρήματα για έργα στον Πλάτανο, ουδέποτε πήρε χρήματα από Πλατανιώτισσες που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του, σήμερα δε κατέχει την πρώτη θέση στους Πλατανιώτες του περασμένου αιώνα που άφησαν μια ιστορία στο χωριό μας.

Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας διαθέτουν τελείως διαφορετική άποψη για το ποιος Πλατανιώτης, θα είναι ο άνθρωπος του αιώνα που μας πέρασε, επιλέγοντας ως κορυφαίες προσωπικότητες του Πλατάνου, εκτός του Ν. Παπανικολάου και τους Σωτήρη Κωτσόπουλο, τον Νίκο Δανιά, και τον Αριστείδη Ιωαν. Δημητρακόπουλο. Αντίθετα όμως η συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας ψήφισε υπέρ του Ν. Παπανικολάου και τον ανακήρυξε Πρόσωπο του περασμένου αιώνα.

Από τον τρόπο που απάντησαν σε αυτό το ερώτημα οι Πλατανιώτες, διαφαίνονται και κάποια άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα εκτός από τον Σωτήρη Κωτσόπουλο, κανένα άλλο δεν ψήφισαν που δεν βρίσκεται εν ζωή.   

  Όπως είπαμε και στην αρχή υπάρχουν ακόμα δεκάδες Πλατανιώτες που σημάδεψαν την ιστορία του Πλατάνου, αλλά για εμάς, είναι αδύνατο να συγκρατήσουμε όλα αυτά τα ονόματα και να σας τα παρουσιάσουμε για την ιστορία του χωριού μας.

Κάνοντας όμως  μια ανασκόπηση των δημογραφικών μεγεθών στον 21ον αιώνα, νομίζουμε, ότι, δεν θα υπάρχουν Πλατανιώτες να γράψουν την ιστορία του χωριού μας; Αυτό είναι αδύνατο, γιατί τώρα ο Πλάτανος κατοικείτε από λίγους γέροντες, δεν υπάρχουν νέοι να κάνουν παιδιά και ότι σπίτι πουλιέται αγοράζεται από Αγρινιώτες και ίσος μια μέρα αλλάξουν και το όνομα του χωριού μας. Οι Σύλλογοι Πλατανιωτών Αμερικής και Αθήνας θα σβήσουν και αυτοί, διότι οι νέοι ούτε θέλουν ν’ ακούνε για Συλλόγους. 

ΚΩΣΤΑΣ Α. ΔΕΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΟΤΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

-Από το προηγούμενο  φύλλο του Α.Π. άρχισα να γράφω, ότι είδα και αφουγκράστηκα στον Πλάτανο. Μόλις βγεις αγνάντια από τον Διακόπτη και δεις τον Πλάτανο, χάνεται το μάτι σου στην απεραντοσύνη του πράσινου. Παράδεισος τα χωριά μας!

-Όλα τα σπίτια στον Πλάτανο είχαν τους ξένους των τον μήνα Αύγουστο, με αποτέλεσμα το χωριό να σφύζει από ζωή. Πολλοί κάνανε τα βράδια τη βόλτα τους, στον Αϊ Γιώργη και προς το γήπεδο.

-Από νωρίς το βράδυ, τα ντόπια καλοψημένα κρέατα και η κρύα μπύρα κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, χαρίζουν κέφι και όρεξη, μέχρι τα μεσάνυχτα!

-Εγώ περίμενα πότε να φύγει η γυναίκα μου για τον Προυσό και με τον Καθηγητή Νίκο Παπανικολάο, πήγαμε και φάγαμε μια πολύ καλή πατσά στο Εστιατόριον του Ραμπαούνη. Βλέπετε και οι δυό μας κάναμε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς και πρέπει στα κρυφά να μουσιαρεύουμαι και λίγο!   

-Πολύς κόσμος κατέβηκε τον Αύγουστο στο χωριό, από εξωτερικό και διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Η πλατεία κάθε βράδυ είχε κίνηση και αυτό βεβαίως θύμιζε παλαιές καλές εποχές.

-Η περσινή ζέστη του καλοκαιριού ούτε να πάει ούτε να 'ρθει… "Βγάλαμε τη άφτρα" -αλήθεια τ' είναι η άφτρα; Συναγωνιστήκαμε την Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 15 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου! Κι από τις 11 το πρωί ως τις 5 τ' απόγευμα… Βέβαια, τα πρωινά και τα βραδινά η δροσιά ήτανε εμφανέστατη αυτή η χαρακτηριστική δροσιά του Πλατάνου που δεν τη συναντάς πουθενά!

-Από την αρχή του καλοκαιριού, σύνθημα του Δημάρχου κ. Λεωνίδα Κωλέττα στους Δημ. Συμβούλους του και το προσωπικό του Δήμου ήταν: "Καθαριότητα παντού και καμιά λάμπα καμένη". Φαίνεται πως ο προνοητικός Δήμαρχος "έπιασε" το σχετικό σχόλιο μας και το έκανε πράξη! Τα καλά να λέγονται.

-Με τον ΟΤΕ συνεχίζονται τα προβλήματα στο χωριό μας και ο κόσμος διαμαρτύρεται. Ιδίως όταν βρέχει τα τηλέφωνα νεκρώνονται και οι τεχνικοί το αποδίδουν στην…υγρασία! Ακόμη τα καρτοτηλέφωνα τον περισσότερο χρόνο δεν λειτουργούσανε!

-Μεγάλο κεφάλαιο για τον Πλάτανο ο Δημήτριος Μιχ. Ραμπαούνης. Μόλις απολύθηκε από το Στρατό, έμεινε μόνιμα στο χωριό μας. Ανακαίνισε το ξενοδοχείο και το Εστιατόριον του πατέρα του και κάνη χρυσές δουλειές. Στο Εστιατόριον βρίσκεις πάντα νόστιμα και καθαρά φαγητά. Το καλοκαίρι όταν έκανα ένα πάρτι την Πέμπτη 19 Αυγούστου το μεσημέρι, γύρω στα 15 άτομα, όλοι οι καλεσμένοι μου, έχουν να λένε, έμειναν κατενθουσιασμένοι από την περιποίηση και τα ωραία νόστιμα φαγητά και το καλοψημένο κατσίκι! Μπράβο Δημήτρη, ελπίζω να τύχης της υποστηρίξεως των χωριανών μας. Γιατί σε χρειάζεται ο Πλάτανος τόσο πολύ! Και εμείς ας ευχηθούμε "καλή αρχή", λοιπόν και "καλορίζικο" το Εστιατόριο και Ξενοδοχείο σου! Το τηλέφωνό σου Δημήτρη το βάλαμε και στο Ιντερνέτ. 

-Αθηναία Πλατανιώτισσα, πήγε στο Νεκροταφείο ν' ανάψει κερί στους γονείς της. Όταν επέστρεψε στην πλατεία, βρήκε πολλές γνωστές άρχισε και τις φιλούσε όλες σταυρωτά. Σε μια στιγμή όμως άρχισε να φωνάζει ότι κάποιος της έκλεψε το πορτοφόλι. Από τα πολλά σύρτα-δώσε, άρχισε να ξανατρέχει προς το νεκροταφείο, όπου και το βρήκε επάνω στον τάφο των γονέων της! Στο χωριό μας της είπα κυρά μου : ότι, ούτε οι ζωντανοί, ούτε οι πεθαμένοι κλέβουν πορτοφόλια!

-Πολλοί Πλατανιώτες φεύγουν και τα μνημόσυνα τον μήνα Αύγουστο σταματημό δεν έχουν!

-Φασολάδα με ρέγκα ψητή κι ελιές το ζητάω, όταν έρχομαι από την Αμερική στον Πλάτανο, άκουσα έναν Αμερικανό να λέει στην πλατεία του χωριού μας. Δεν ξέρω όμως αν το ζητάει αυτός, η, η τσέπη του έχει καβούρια μέσα και δεν θέλει να χαλάσει κανένα ψωροδόλαρο;

-Στο χωριό μας τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά. Γιατί όμως δεν αφήσανε τις πινακίδες, μου είπαν πολλοί, να υπάρχουν να βλέπει ο επισκέπτης, ότι, εκεί κάποτε ο Πλάτανος, ήταν γεμάτος μαγαζιά, τους καλούς καιρούς, τότε , που το χωριό μας έσφυζε από ζωή.

- Στην Αθήνα που συνάντησα ένα Πλατανιώτη μου είπε: "Από το χωριό Κώστα έχομε αποκοπή, μόνο από την εφημερίδα (Απόδημο Πλατανιώτη) μαθαίνουμε τα νέα!".  

-Μερικές ακόμη οικογένειες Πλατανιωτών που διαβιούν στην Αθήνα έχουν ξεκόψει από τα πατρογονικά, πλατανιώτικα, χώματα: Έτσι διαβαίνει η δόξα του κόσμου! Έτσι είναι μωρέ;

-Πολλά παράπονα άκουσα για το Δημοτικό Σύμβουλο Βασίλη Βασιλόπουλο. Πολύ πρωί όταν μπαίνει μέσα στα χωριά του Δήμου, αρχίζει και βάνει  δημοτικά τραγούδια διαπασών στο αυτοκίνητό του και ξυπνάει τους κατοίκους. Λίγος σεβασμός λοιπόν κάνη καλό, αν θέλει να τον ξαναψηφίσουμε.    

-Πάλι θέλουμε να τονίσουμε, ότι, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου Πλατανιωτών Αθήνας, όχι μόνο για τη σχεδόν σύσσωμη παρουσία τους στο χωριό μας, αλλά, για την προσπάθειά τους να περιποιηθούν και να εξυπηρετήσουν όσο μπορούσαν καλύτερα τους παρευρισκομένους το περασμένο καλοκαίρι στον Πλάτανο. Θεωρώ καθήκον όλων μας, όλων των Πλατανιωτών είτε διαμένουν στο εσωτερικό είτε διαπρέπουν στο εξωτερικό να βοηθήσουν ηθικά και υλικά το άξιο αυτό Συμβούλιο να συνεχίσει τις δημιουργικές του προσπάθειες.  

-Στο Θέρμο δουλεύουν εκατοντάδες Αλβανοί, και το βράδυ μετά την δουλειά τους, αράζουν στην πλατεία στα καφενεία και πιάνουν όλες τις καρέκλες. Οι ντόπιοι όμως μας διαμαρτυρηθήκανε, ότι, δεν βρίσκουν καρέκλα να καθίσουν και να ποιούν ένα ουζάκη! Και έτσι τώρα την ονόμασαν πλατεία Τιράνων.

-Της Παναγίας 15 Αυγούστου το περασμένο καλοκαίρι εκκλησιάστηκα στην Αγία Παρασκευή Ναυπάκτου. Μέσα στην εκκλησία είδα πολλές νέες γύφτισσες, που μου έκανε εντύπωση το ωραίο στη μόδα ντύσιμό τους και το τόσο ωραίο χτένισμα, που δεν νομίζω κάτι δικές μας Αμερικάνες να μπορούνε να τις συναγωνισθούνε. Όχι σαν εκείνο το φόρεμα που είδαμε σε έναν γάμο που δεν ήταν άλλο από εκείνα που φορούν στη θάλασσα για να μην τους κάψει ο ήλιος! Τη άλλο έχομε να δούμε ακόμα Αι- Νικόλα μας!

-Στο ΑΚΤΙΟ Καφέ στη Ναύπακτο, στο Γρίμποβο, έπινα τον καφέ μου, ένα βράδυ, όταν μια Πλατανιώτισσα, ήλθε και κάθισε στην παρέα μου για να μου πει ένα παράπονο. Αλλά, άκουσα όμως πολλά παράπονα, όπως δεν έχουμε γράψει ποτέ τίποτε για την Μάνα της και τον πατέρα της, που ήταν "Μεγάλη Ευεργέτες" του Πλατάνου! Γράφεται μου λέγει για ανθρώπους που πεθάνανε προσφάτως, ότι ήταν πολύ καλοί, αλλά, ήταν αυτοί που πάντοτε ανακάτωναν το χωριό μας. Και μετά άρχισε να βρίζει χωριανούς, γείτονες και Σύλλογο. Είχα να την ιδώ πάνω από 25 χρόνια αν και μένη μόνιμα στην Αστόρια. Αυτά τραβάμε εμείς οι Δημοσιογράφοι χωριανοί, ακόμα και στις διακοπές μας έχομε ν' ακούσουμε παράπονα. Αμήν πάτερ Ξάδερφε! Θα μου πεις πάτερ, έτσι το 'πε και ο Θεός. Μακάριοι οι "ενοχλητικοί" διότι αυτοί κληρονομήσουσι τη Βασιλεία των Ουρανών! 

-Στη Ναύπακτο συνάντησα και τον Φλωράκη. Μιλώντας μου είπε από πού κατάγομε; Και όταν του είπα από τον Πλάτανο! Μου είπε ότι τον ξέρει καλά τον Πλάτανο, είχε λάβει μέρος στη μάχη του πλατάνου τον Ιανουάριο του 1948, ως Καπετάν Γιώτης.

-Ο Πλάτανος δεν είχε πολύ νερό πέρυσι το καλοκαίρι, γιατί, δεν συμφώνησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ν' αγοράσουν σωλήνες μου είπε κάποιος!       

-Επισκέφτηκα την Τασούλα και το Γεράσιμο Δεληγιάννη στο σπίτι τους. Η Τασούλα μας έλεγε πολλές ιστορίες του χωριού, ενώ ο Γεράσιμος μας τράταρε γλυκό και κρύο νερό!

-Ορθάδικα, λένε, όταν πίνεις την μπύρα σου όρθιος, και δεν θέλεις να καθίσεις στο τραπέζι για να μην πληρώσεις έξτρα!

-Αγριογούρουνα έκαναν την εμφάνισή τους σε χωράφια του χωριού μας, προς αναζήτηση τροφής, χωρίς να προκαλέσουν όμως άλλα προβλήματα. Από τον Πλάτανο χάθηκαν και οι λαγοί, αλλά το χωριό όπως είπαμε έχει…κυκλωθεί από τα αγριογούρουνα! Έτσι οι κυνηγοί βρήκαν άλλο θήραμα και οι Πλατανιώτες απολαμβάνουν το νόστιμο κρέας τους.

-Αρρώστιες και θάνατοι τα Σαββατοκύριακα απαγορεύονται μας είπε ο Δήμαρχος κ. Κωλέττας γιατί απουσιάζουν οι γιατροί, λείπουν και οι παπάδες, από το Δήμο μας! Για παράδειγμα ποιος θα υπογράψει το πιστοποιητικό  θανάτου για να σε χώσουνε;  

-Την παραμονή του πανηγυριού η Κατίνα Λόη πήγε και καθάρισε και γυάλισε  όλα τα κηροπήγια στον Άγιο Νικόλαο, για να είναι όλα καθαρά στο πανηγύρι, πού έρχονται αρκετοί επισκέπτες στο χωριό μας. Μπράβο Κατίνα.

-Δεν ξέρω γιατί όλοι περιμένουν εμένα, όταν πηγαίνω στον Πλάτανο, να μου πούνε τα παράπονά τους, για τους χωριανούς μας, με την παράκληση να τα δημοσιεύσουμε όλα, χωρίς το ονομά τους! Εδώ εμείς εκτός από το «τυρί» βλέπουμε και τη «φάκα». Όντως η αλήθεια αυτή είναι…

-Το ξαναείπαμε προσοχή- προσοχή όταν βλέπεις κανένα χωριανό μας με μαύρα χοντρά γυαλιά, αυτοί σήμερα είναι οι πιο επικίνδυνοι, εσείς πρέπει να τους αποφεύγεται, (αν θέλετε να έχετε καλές διακοπές στο χωριό μας) και όχι πολλά λόγια όπως λένε και στα χωριά μας. 

-Το είπαμε πολλές φορές ότι το ταβάνι του Αγίου Νικολάου έχει καταστραφεί από τον μεγάλο ανεμοστρόβιλο. Χρήματα  για περαιτέρω συνέχιση-αγιογραφία- δεν υπάρχουν γι' αυτό και παρακαλούνται οι Χριστιανοί-κυρίως του Πλατάνου-να συνεισφέρουν. Κτυπώντας την πόρτα του Ναού της ψυχής σου, ζητούμε την οικονομική σου βοήθεια.  Πρέπει να "βάζουμε και το χέρι στην τσέπη" καμιά φορά για την προκοπή και την όμορφη παρουσίαση της εκκλησίας μας. Το τσεκ να το γράφεται στο όνομα (Άγιος Νικόλαος Πλατάνου). Αυτοί την χρονιά, λοιπόν, ας φανούμε γενναιόδωρη.

-Περαστικοί δύο Ηπειρώτες από το χωριό μας μου είπανε: Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους απανταχού Πλατανιώτες για το θαυμαστό Λαογραφικό Μουσείο τους και αξίζει σε όλους να το επισκεφθούν.

-Στο χωριό βρήκα τους 3 πολύ παλιούς και μεγαλύτερους Πλατανιώτες που περάσανε τα 90 χρόνια τους, αυτοί είναι: ο Βλάντης Ανδρέας του Ιωαν. Έτος γεννήσεως 1905, ο Δημητρακόπουλος Δημήτριος του Ευθυμίου και Κωτσόπουλος Μιχαήλ του Γεωργίου, και οι δυό τους έτος γεν. 1908. Από τις γυναίκες η μεγαλύτερη είναι η Αργύρω Δανιά του Αντωνίου, έτος γεν. 1907.

-Όποιος πάει στον Πλάτανο μην ξεχάσει να φάει το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού "ΑΜΥΓΔΑΛΟ", στου Φώτη το καφενείο, που το φτιάχνει με τόσο μεράκι η Ζήσω εδώ και πολλά χρόνια και γίνεται ανάρπαστο. 

-Τον περασμένο Οκτώβριο οι κάτοικοι της Γης πέρασαν τα έξι δισεκατομμύρια. Στον Πλάτανο όμως έχει αρκετά χρόνια να γεννηθεί κανά κουτσούβελο!

-Στο καφενείο στην πλατεία του χωριού μας δεν παίζουν πρέφα πλέον, αλλά ασχολούνται με το χρηματιστήριο. Αυτά λοιπόν και καλά κέρδη σε όλους τους χωριανούς μας, η καλά κρασιά που λένε και στη Βονώρτα.

-Διάβασα και ένα γράμμα που έστειλε ένας Αμερικανός Πλατανιώτης έγραφε: «Χαιρετισμούς στους χωριανούς, ανεξαιρέτως –όσοι έχουν μείνει-.

- Όλοι οι Αγρινιώτες ψάχνουν για σπίτια η οικόπεδα στον Πλάτανο. Πολλά δε σπίτια Αγρινιωτών έχουν χτιστή στο χωριό μας και πολύ γρήγορα ο Πλάτανος θα ονομάζεται Άνω Αγρίνιο. Τους τελευταίους 3 μήνες 2 οικόπεδα και ένα σπίτι, αγοράστηκαν από Αγρινιώτες, και ένα ακόμα σπίτι είναι στις διαπραγματεύσεις. Μιλάμε, για Πλατανιώτικα σπίτια χωριανοί!!! Αυτοί οι χωριανοί μας δεν έλειπαν ποτέ από το χωριό μας! Και τώρα με την ενέργειά τους αυτή, διαγράφονται από Πλατανιώτες και δεν θα ξαναπατήσουνε στο χωριό μας!!! Αυτά συμβαίνουν αγαπητοί μου με την νέα Χιλιετηρίδα! Μη χειρότερα, τι έχουμε να δούμε ακόμα! 

-Είναι μεσημέρι στον Πλάτανο. Το ρολόι δείχνει 3 και 20 και το χέρι μου έχει ιδρώσει κρατώντας την πένα μου. Προσπαθώ να γράψω, ότι είδα και  αφογκράστικα στο χωριό μας. Σκέφτομαι αυτό που μου είπε στην Αθήνα ένας συνάδελφος:

-Κώστα όλο γκρίνια είσαι. Όλα τα κακά, τα στραβά και τ' ανάποδα γράφεις. Τίποτα πιο καλό και ευχάριστο δεν συμβαίνει στο χωριό σου, για να το μεταφέρεις στην εφημερίδα σου;

--Δεν κατάλαβες καλά-του απάντησα- Αυτά που γράφω είναι τα καλύτερα. Τα κακά δεν τα γράφω καθόλου. Και βέβαια του απάντησα ψέματα. Γιατί δυστυχώς έχομε καταντήσει να γράφουμε μονάχα για τα "μαύρα" και για τα άσχημα. Τα άλλα τα "άσπρα", τα όμορφα και τα γλυκά, τα προσπερνάμε. Όχι τόσο γιατί εμείς το θέλουμε. Αλλά γιατί αυτό ζητάει ο "μοντέρνος" αναγνώστης.

- Πάντως το περασμένο καλοκαίρι, όλα πήγαν καλά… στο χωριό μας. Το φετινό, ίσος τα χειρότερα!!!

-Παραλίγο να ξεχάσω το καλύτερο!!!  Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να υπάρχει βιβλίο παραπόνων αλλά δεν τηρήθηκε. Καλά δε σας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μου είπε κάποιος, ότι ξέχασε ο άνθρωπος να το γράψει στα πρακτικά: Σας είπα μην είστε καχύποπτοι!!!

-Σε πείσμα των καιρών και του πολιτισμού μας, ο συμπατριώτης μας Γιώργος Καλές (Καλεσιώργος), συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως κύριο μεταφορικό του μέσον το…μουλάρι! Με το συμπαθές αυτό τετράποδο, που τείνει να εκλείψει, πηγαίνει στις δουλείες του, αμπέλι κ.λ.π., και περιστασιακά βοηθώντας τους συγχωριανούς του. Μπράβο του.

-Όσοι τριγύριζαν στον Πλάτανο σταματούσαν για ένα καφέ, η ένα τσίπουρο, στον Κάτω Πλάτανο, στο μικρό καφενεδάκι πάνω στην μικρή πλατεία, που το διευθύνουν ο Θύμιος και Μαρία Σικόλα. Αξίζει να κάνετε και εσείς μια στάση, όταν βρίσκεστε στα χωριά μας. Τώρα τα αυτοκίνητα φτάνουν στη πλατεία πλάι στην Αγία Παρασκευή.

-Από την Ναύπακτο ξεκινάει λεωφορείο τον Αύγουστο για τον Προυσό. Περνάει και παίρνει κόσμο από πολλά χωριά. Σταματάει και στον Πλάτανο για ξεκούραση και καφέ. Αλλά τις πρωινές ώρες δεν υπάρχη προσωπικό στο καφενείο για να τους σερβίρει και έτσι μόνοι τους πηγαίνουν για να παραγγείλουν τον καφέ τους και ακόμα οι ίδιοι κάνουν και το γκαρσόνι και σερβίρουν τους καφέδες και στους άλλους συνταξιδιώτες. Έχομε λοιπόν τους τουρίστες, αλλά δεν έχουν και αυτοί την εξυπηρέτηση στο χωριό μας. 

-Πήγα λοιπόν στον Πλάτανο, να φαω νόστιμο πατσά, να φαω ψημένη γκιόσα. Έφαγα ξεκουράστηκα σε τούτη τη γη τη θεία και ήπια κρασάκι μπρούσκο από την κυρά Μαρία.

-Και για λίγο χιούμορ αναφέρω το παρακάτω περιστατικό στο χωριό μας. Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκα απέξω από το κουρείο του αγαπητού μας Αριστείδη που μας κουρεύει όλους σε κλασσικό στυλ. Και ξαφνικά είδα να μπαίνει ο 14χρονος Βασιλάκης που ζητάει κούρεμα… «πρόκα»! Ο Αριστείδης που για πρώτη φορά άκουγε τέτοιο είδος κουρέματος, ζήτησε από τον νεαρό διευκρινίσεις. Τελικά ο νεαρός κάθισε στην καρέκλα. Ο Αριστείδης όμως αλλιώς το ξεκίνησε κι αλλιώς του βγήκε! Από ψιλό Αμερικάνικο άρχισε και ώσπου να του βγει…πρόκα, υπό τις οδηγίες του νεαρού, πέρασε μια ώρα ολόκληρη με ατέλειωτο μουρμουρητό! Στο τέλος όμως τα κατάφερε, ικανοποιημένος βέβαια που το κουρείο του…αναβαθμίσθηκε!   

-Τον Πλάτανο επισκέφτηκαν πολλοί Έλληνες τουρίστες το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίοι έμεναν καταγοητευμένοι, όπως μας δήλωσαν μερικοί. Τους ελκύει και ευχαριστεί το ωραίο περιβάλλον, η θέα μας είπαν.

Επίσης τους ευχαριστεί και η αρχιτεκτονική των σπιτιών του χωριού με τις παλιές και νέες οικοδομές. Στην είσοδο του Πλατάνου παρατηρούνται και νεότερες οικοδομές, βίλες με ωραιότατη αρχιτεκτονική οι οποίες στολίζουν το χωριό μας με τα εντυπωσιακά σχέδια των. 

Ακόμα μερικοί ξένοι μας μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον Πλάτανο, για τα προσόντα αυτού του χωριού. Οι τέτοιου είδους τοποθεσίες δεν κάνουν όμως πολύ εντύπωση στους ντόπιους, γιατί τις έχουν συνηθίσει.

Αυτά ήταν τα τελευταία νέα του 1999. Πιστεύω ότι την χρονιά που πέρασε κάλυψα πλήρως και αντικειμενικά όσα Πλατανιώτικα συνέβησαν. Θα συνεχίσω δε και το 2000 με τον ίδιο ρυθμό, γιατί εσείς αγαπητοί χωριανοί μου δίνετε αυτήν την δύναμη. Εύχομαι σ’ όλους σας χρόνια πολλά και το 2000 να είναι ειρηνικό και ήσυχο. 

 -Εμείς γυρίσαμε από το χωριό μας, φορτωμένοι και χορτασμένοι από τη ζεστασιά και την ανθρωπιά των κατοίκων, που μας κάνανε ευχάριστη τη  διαμονή μας στον Πλάτανο.  

Κώστας Δεδόπουλος



Copyright© 2000-2001 Plataniotis.com