ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ

Εκδότης και Διευθυντής

ΚΩΣΤΑΣ Α. ΔΕΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αριθ. Φύλλου 18, Οκτώβριος 1999



Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


"ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΩΣΤΑΡΑΣ"


Εφέτος ο τίτλος του ανθρώπου της χρονιάς περνάει πάλι προς την δική μας μεριά του Ατλαντικού και απονέμεται σ’ έναν εκπαιδευτικό. Αυτός δεν είναι άλλος από τον διακεκριμένο εκπαιδευτικό κ. Δημήτριο Κωσταρά.

Γεννημένος πριν περίπου 65 χρόνια στον Κάτω Πλάτανο Ναυπακτίας, έζησε τα πρώτα του Δέκα- τέσσερα χρόνια στο μέρος που πρωτοαντίκρυσε τον ήλιο.

Αυτά ήταν αρκετά να του εμπεδώσουν δυνατή εθνική συνείδηση και να τον γαλουχήσουν με τις παραδοσιακές Ελληνικές αξίες. Η οικογένειά του μην αντέχοντας την ανέχεια και μιζέρια του τόπου, εκείνης της εποχής, επήρε τον μικρό Δημήτρη στην χώρα του ονείρου και της ελπίδας σε ηλικία 14 χρονών.

Στην θετή και φιλόξενη καινούργια του πατρίδα, ο Δημήτρης Κωσταράς ευρήκε πρόσφορο έδαφος για ν’ αναπτυχθεί. Έχοντας θέληση ισχυρή για μάθηση, καρδιά πυρωμένη για πρόοδο και βοηθούμενος και από το ισχυρό του ελληνικό ταμπεραμέντο ακολούθησε τον εκπαιδευτικό τομέα όπου και διέπρεψε.

Ενέπνευσε τον σεβασμό και έδωσε τα κίνητρα για μάθηση σε όσους μαθητές τον γνώρισαν. Οι ικανότητες του και η σκληρή του προσπάθεια τον οδήγησαν στο ν’ ανέβει και το τελευταίο σκαλοπάτι της πυραμίδας, στην κορυφή.

Έγινε γυμνασιάρχης και σύμβουλος παιδείας της πόλης Νέας Υόρκης καθώς και της δικής μας Ιεράς αρχιεπισκοπής επί Αρχιεπισκοπίας κυρίου Ιακώβου. Σαν γλωσσομαθής δε που είναι, δίδασκε παράλληλα και Ισπανικά στο Πανεπιστήμιο του Forum. (Forum University). (Παράδειγμα αξιοζήλευτης πορείας και θέλησης ακαταμάχητης)

Στον κοινωνικό τομέα ο Δημήτριος Κωσταράς έχει να επιδείξει παράλληλη αξιοπρόσεκτη πορεία. Κορυφαίες του προσφορές υπήρξαν αυτές προς την Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και τον Καθεδρικό Ναό στο Μανχάταν, που διετέλεσε Πρόεδρος.

Στον οικογενειακό τομέα θα ήταν έκπληξη αν ο Δημήτριος Κωσταράς δεν ήταν επίσης επιτυχημένος μια και υπήρξε τόσο επιτυχημένος εκπαιδευτικός. Γνωστικός και σύννους καθώς ήταν έκανε το πρώτο σωστό βήμα με το να παντρευτεί την συγχωριανή του και συγχωριανή μας Κούλα Ε. Δημητρακοπούλου. Έτσι έθεσε τις βάσεις για μια οικογένεια βασισμένη στις ελληνοχριστιανικές αξίες και παραδόσεις. Άξιοι γόνοι της οικογένειας Κωσταρά υπήρξαν τα τρία παιδιά τους, και τα τρία με ανώτατη εκπαίδευση.

Πρώτος είναι ο Γιώργος, γνωστός οδοντίατρος στο Μανχάταν και την Αστόρια, ακολούθησε η Αναστασία που σπούδασε δικηγόρος και τελευταία η Θέα που ακολούθησε τ’ αχνάρια του πατέρα της και έγινε εκπαιδευτικός.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη της όλα τα παραπάνω η εφημερίδα μας και κυρίως θέλοντας να προβάλλει τον κ. Δημήτρη Κωσταρά σαν παράδειγμα ισχυρής θέλησης και υποδειγματικής πορείας τον αναδεικνύει για φέτος άνθρωπο της χρονιάς.

Για τον Απόδημο Πλατανιώτη Ιατρός Αντώνης Βλάντης


“Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε…”


Ακολουθώντας “τον ρου” του Κότσαλου, αυτό είναι το “ποταμάκι”, θα συναντήσεις, παρακάτω, κι άλλο γεφύρι, ενετικής εποχής. Είναι το περίφημο γεφύρι της Αρτοτίβας.

Ανηφορίζεις και φτάνεις στο Αχλαδόκαστρο (Αρτοτίβα). Είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Πλατάνου από τη μεριά της Τριχωνίδας. Ένα ρακάκι θα το πιεις για να σε ξεκουράσει και για να εκτελέσεις και την επιθυμία αυτών που στο προσφέρουν. Στον Πλάτανο μετά, την έδρα του Δήμου, θα μπεις στην πλατεία του, θα θαυμάσεις την αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών και περισσότερο θα θαυμάσεις το ναό του πολιούχου Αγίου Νικολάου, το εσωτερικό του οποίου σ’ αφήνει έκθαμβο. Στην ίδια πλατεία θα πιεις τον καφέ σου η αν προτιμάς, θα δοκιμάσεις ένα γλυκό του κουταλιού, ντόπιας παραγωγής. Συνεχίζεις και σε μικρή απόσταση ακολουθείς την πρώτη παρακαμπτήριο για να φτάσεις στην όμορφη Περίστα, στο χωριό των αμαζόνων, όπως ονομαζόταν στην ακμή του. Επιστρέφεις και συναντάς μια δεύτερη παρακαμπτήριο που σε οδηγεί στη Χώμορη που είναι ένα όμορφο, φροντισμένο και φιλόξενο χωριό. Επιστρέφοντας απ΄ αυτήν την παράκαμψη αρχίζεις “επική ανάβαση”. Έλατα αγέρωχα σε περιμένουν για να σε καλωσορίσουν με κείνη τη γνώριμη βοή τους, καθώς το αεράκι λικνίζει τα κλαδιά τους. Στο χάνι του Λιόλιου αντικρίζεις την “κλούβα” με το ψητό. Είσαι πεινασμένος. Θα το δοκιμάσεις, σίγουρα. Μαζί μ’ αυτό, τυρί νόστιμο και κρασί μπρούσκο, ψωμί ζυμωτό. Η όρεξή σου δύσκολα σταματάει…

Μέσα από τα έλατα, τις βελανιδιές, τις καστανιές, τα πλατάνια και την άλλη βλάστηση κατηφορίζεις στην Καστανιά και από εκεί στον Άγιο Δημήτριο. Εκεί θα δεις το φράγμα που θα στείλει το νερό στην Αθήνα, είναι το μεγάλο ποτάμι, ο Εύηνος η Φείδαρης. Στέκεσαι για λίγο και προσπαθείς να καταλάβεις το πώς και γιατί ο άνθρωπος για μια φορά ακόμα, παρεμβαίνει και τα βάζει με τη φύση. Ας είναι… Πιο πάνω η Περδικόβρυση και απέναντί της η Κλεπά, κοιτάζονται και δε μαλώνουν για τη “γέφυρα των Στενών” που βρίσκεται ανάμεσά τους και που έτσι την ονόμασε ο Καρκαβίτσας. Το Νεχώρι και η Αράχωβα, δίπλα και αντικριστά, θα σε φιλοξενήσουν και –δικαιολογημένα- θα σου καυχηθούν για τις δικές τους ομορφιές. Κι αφού το κουράγιο σου το λέει ακόμα, από την Κλεπά ανεβαίνεις στο Δενδροχώρι (Τέρνοβα) και από κει στο Λειβαδάκι (Αβώρανη). Δεξιά σαν ακουμπάς στα Βαρδούσια κι αριστερά σαν στο Βελούχι.

Δεν κρατιέσαι και αναφωνείς “Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε…”.

Έχεις γεμίσει φως κι ομορφιά. Δε θέλεις καμιά, μα καμιά, επιστροφή στον ορυμαγδό της πόλης. Λυπάσαι μόνο, γιατί αυτές οι ομορφιές έμειναν ανεκμετάλλευτες, αναξιοποίητες. Κι αν είσαι αισιόδοξος Ψιθυρίζεις: Αν έτσι είναι σήμερα, ίσως αύριο είναι καλύτερα.

Η φύση σε αποζημιώνει για όλα. Είναι, όμως, αρκετό αυτό;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΩΛΕΤΤΑΣ Δήμαρχος Πλατάνου


ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ κ.ΚΩΛΕΤΤΑ

Τα 72% των δημοτών στο Δήμο Πλατάνου, έχουν καλή εικόνα για τον Δήμαρχο κ. Λεωνίδα Κωλέττα, έναντι μόλις 18% θα θέλανε κάποιον άλλο. Τα 10% δεν έχουν γνώμη. Τη δημοσκόπηση αυτή έκαναν οι εφημερίδες “Ναύπακτος Τίμες” και ο “Απόδημος Πλατανιώτης” το περασμένο καλοκαίρι, στα χωριά του Δήμου Πλατάνου. Η Ερώτηση που κάναμε ήταν: Είστε ευχαριστημένοι από τον Δήμαρχο για την δουλειά που κάνη; Τα 72% είναι συντριπτικά και φέρνουν τον κ. Κωλέττα να έχει γίνει ένας πολύ δημοφιλής Δήμαρχος! Τα αποτελέσματα αυτά και ύστερα από μια μικρή περίοδο στη Δημαρχία, φαίνεται να αποτελούν σταθερό γνώρισμα κατά την πρώτη φάση της θητείας του κ. Κωλέττα. Είναι ακόμα εντυπωσιακή η μεγάλη αυτή δημοτικότητα που παρουσιάζει ο Δήμαρχός μας και αποτυπώνεται με ιδιαίτερη σαφήνεια και στη σύγκρισή του αν ήταν κάποιος άλλος από τους τότε υποψήφιους Δημάρχους.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

Η αγάπη για το χωριό μας και η σύμπνοια και οι αλληλεγγύη μεταξύ μας αποτέλεσαν έως σήμερα πηγή δύναμης και στήριγμα για τον όμορφο Πλάτανο αλλά και για κάθε Πλατανιώτη που ζει στην Αθήνα η στην Αμερική. Δυστυχώς όμως τελευταία οι συνθήκες σύγχρονης ζωής και οι αυξανόμενες ανάγκες του καθενός από τη μία αλλά και οι διοικητικές μεταβολές που έγιναν με την κατάργηση της κοινότητας μας και την υπαγωγή της σε ομάδα χωριών υπό τον Δήμο Πλατάνου, έφεραν τα πάνω κάτω. Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για όλους τους Πλατανιώτες. Εάν χαθεί η επαφή μεταξύ μας, αποδυναμώνεται το χωριό μας και κινδυνεύουμε άμεσα να χαθούμε εμείς και τα παιδιά μας την επαφή με τις ρίζες μας και να αφομοιωθούμε από το ανώνυμο και απάτριδο πλήθος των μεγαλουπόλεων, όπου οι περισσότεροι από μας ζούμε και εργαζόμαστε. Μόνη μας ελπίδα είναι η ενίσχυση των Συλλόγων μας. Συλλόγου Πλατανιωτών Αθήνας, Συλλόγου Κάτω Πλατανιωτών Η Αγία Παρασκευή, Τουριστικό Σύλλογο Πλατάνου και τον Σύλλογο Πλατανιωτών Αμερικής, που ιδρύθηκαν πριν από πολλά χρόνια με σκοπό τη συσπείρωση μας και αποτέλεσαν πράγματι συνδετικό κρίκο με την καταγωγή μας και την ιστορία μας, με τις ίδιες δηλαδή τις ρίζες μας. Επειδή τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε αυτή η επικίνδυνη τάση να χανόμαστε μεταξύ μας, θεωρούμε απαραίτητο να γίνει προσπάθεια να επαναδραστηριοποιήσουμε τους Συλλόγους μας και να μαζευτούμε πάλι γύρω τους όλοι οι Πλατανιώτες μαζί με τα παιδιά μας. Πιστεύουμε ότι έτσι θα μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε και να μεταφέρουμε στα παιδιά μας την αγάπη μας για τον τόπο που μας γέννησε καθώς επίσης να τα πληροφορήσουμε για την ιστορία του και να διατηρήσουμε με αυτόν τον τρόπο την ακριβή κληρονομιά μας.

Κ.Α.Δ.

Ο “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ!

Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται

Γράφει ο Κώστας Α. Δεδόπουλος

Η δολοφονία του Ιωαν. Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη του Νεοελληνικού Κράτους, εκτός των άλλων έγινε, για να “δολοφονηθούν” μαζί του οι σκέψεις και προθέσεις του για μεταρρυθμίσεις στη δομή του κράτους. Με άλλα λόγια και το 1831 υπήρχαν άνθρωποι λάτρες της συντήρησης και πολέμιοι της προόδου, τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Μετά από 170 χρόνια περίπου, το όνομα Καποδίστριας μπήκε πάλι στη ζωή μας, όχι σαν κυβερνήτης πλέον, αλλά σαν ονομασία σχεδίου μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως φαίνεται όμως, το σύνδρομο του θανάτου ακολουθεί αυτό το όνομα. Και το πιο τραγικό! Αυτή τη φορά ο “Καποδίστριας” μπορεί να δολοφονηθεί περισσότερες από μια φορές! Όλοι μας, γι’ αυτό το νομοσχέδιο, τις αλλαγές που έφερε στη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις υποσχέσεις που έδωσε για την ανάπτυξη ειδικά της ελληνικής περιφέρειας. Υποσχέσεις οι περισσότερες των οποίων είναι μέχρι τώρα στα χαρτιά και θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν για να αποτελέσουν αντικείμενο κριτικής αυτού του νόμου.
Η Κοινότητα Πλατάνου με βάση τον “Καποδίστρια”, εντάχθηκε στο Δήμο Πλατάνου του οποίου μάλιστα είναι η έδρα.

Σ’ αυτό το κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας λειτουργούσαν κάποτε ταυτόχρονα Ειρηνοδικείο, Αστυνομία, Ταχυδρομείο, Αγρονομείο, , Αγροτικό Ιατρείο, τότε που το Ελληνικό Κράτος ήταν πράγματι φτωχό, αλλά διατηρούσε αυτές τις υπηρεσίες βλέποντας την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Σήμερα, που το Ειρηνοδικείο έχει φύγει εδώ και πολλά χρόνια, και η αστυνομία είναι μια υπηρεσία που τη βλέπουμε με τα…κιάλια όχι μόνο στο Πλάτανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο οι κλοπές να σπάζουν ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς σε αριθμό, ήρθε ο “Καποδίστριας” για να σταματήσει όπως πιστεύαμε το: “έφυγε το ένα”, “πάει και το άλλο”, αφού ο σκοπός του είναι αναπτυξιακός και αναγεννητικός. Έτσι από την 1ην Ιανουαρίου 1999 άρχισε η εφαρμογή του, αλλά όπως φαίνεται κάποιοι “αρμόδιοι” δεν το πήραν χαμπάρι, με αποτέλεσμα οι πράξεις τους να δείχνουν πρόθεση δολοφονίας του και πάλι. Τώρα λένε λοιπόν αυτοί οι κύριοι ότι το γραφείο των ΕΛ-ΤΑ στο Πλάτανο πρέπει να κλείσει γιατί συμβάλλει στο έλλειμά τους!! (Με αυτό το σκεπτικό, εδώ και πολλά χρόνια δεν θα έπρεπε να περνάει από το χωριό μας λεωφορείο ΚΤΕΛ αφού τις περισσότερες φορές μεταφέρει μόνο τις εφημερίδες). Πληροφορίες φτάσανε στην εφημερίδα μας ότι θα το κλείσουν σύντομα, εμείς όμως δεν τους πολυπιστέψαμε, γιατί νομίζομε ότι τώρα με τον “Καποδίστρια” δεν θα γίνει έτσι γιατί τη θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξή του στον Πλάτανο. Μπορεί όμως και να γίνει προσπάθεια να μη φύγει. Δεν το ξέρουμε όμως, και δεν θα θέλαμε να μας μείνει το παράπονο ότι “πέσαμε αμαχητί”! Πάντως το γεγονός είναι, αν φύγει , οι Πλατανιώτες θα πρέπει να περιμένουν κάθε μέρα- αργότερα μπορεί να γίνει κάθε δύο μέρες- τον ταχυδρόμο, όπως τον Μανάβη, για να πάρουν την αλληλογραφία τους η τη σύνταξή τους. Με όλ’ αυτά θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η οικονομία της χώρας μας, που όπως λένε του χρόνου θα ενταχθεί στην Ο.Ν.Ε. δεν έχει τη δύναμη να συντηρεί αυτές τις λίγες μη κερδοφόρες υπηρεσίες. Σε όσα είπαμε δεν περιμένουμε απάντηση. Δεν μας έχουν συνηθίσει άλλωστε σε κάτι τέτοιο. Θα κάνουμε υπομονή και σιγά-σιγά η πικρία, η αγανάκτηση, ο θυμός, θα μας περάσουν, όπως πέρασαν και σε κάποιους άλλους. Αρκεί, όταν έρθει η δική μας ώρα να μιλήσουμε, να μην έχουμε ξεχάσει…


ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Κ. Διευθυντά,

Θα είμαι σύντομος, σύμφωνα και με τις προτροπές σας. Στο Δήμο Πλατάνου λειτουργούν δύο (2) Δημ. Σχολεία: Του Πλατάνου και της Αράχωβας. Με μικρό, βέβαια, αριθμό μαθητών, αλλά απαραίτητο να λειτουργήσουν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν “ανοίξει” και οι καθημερινές ενοχλήσεις μας προς τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και προς το Γραφείο Ναυπάκτου έχουν αποβεί άκαρπες, γιατί όπως μας πληροφορούν περιμένουν πιστώσεις για αναπληρωτές κ.λ.π. η όπως θα λέγαμε εμείς: Πιάσε τα’ αυγό και κούρεψτο.Οι γονείς και οι μικροί μαθητές, προπαντός αυτοί, δίκαια διαμαρτύρονται και δίκαια αναρωτιούνται: Γιατί…αφού δεν είμαστε σεισμόπληκτοι!!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΩΛΕΤΤΑΣ

Υ.Γ. Υπάρχει η πληροφορία ότι ο δάσκαλος που ανήκει οργανικά στο Δημ. Σχολείο Αράχωβας είναι αποσπασμένος στο Γραφείο Ναυπάκτου. Αν αληθεύει… Τα σχόλια δικά σας.

 

ΑΠΌ ΌΤΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Τους καλοκαιρινούς μήνες η Πλατανιώτικη γη είναι ένας ύμνος στη φύση, την ομορφιά, το φως στη ζωή, στον άνθρωπο. Όπου κι αν τριγυρίσεις στον Πλάτανο, θα αφουγκραστείς τους ήχους της γης και τα καρδιοχτύπια των κατοίκων του, όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου θα δεις χρώματα απλόχερα σκορπισμένα, μια μοναδική ζωγραφιά φτιαγμένη από χέρι καλλιτέχνη θεϊκού… ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ στο Πλάτανο υμνούν το Θεό με το δικό τους απλό, ταπεινό τρόπο. Μικρά, απέριττα, βυθισμένα στη σιωπή, μέσα στο πράσινο και στη πέτρα… Και οι ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ των χωριών μας, Άγιος Νικόλαος, και Αγία Παρασκευή, όλο και πιο σπάνια ανοιχτές, προπομποί του επερχόμενου. “Χωριό που δεν ακούει την καμπάνα του, χάνεται” (Μ. ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ)… Νέοι άνθρωποι, που επιμένουν να μένουν στον τόπο τους, σε πείσμα των καιρών και κάποιων συνανθρώπων τους. Αβόλευτοι, αγωνιστές, οραματιστές, οικολόγοι, συναισθηματικοί. Έχουν σημασία τα ονόματά τους, στα κτήματά τους, στα βουνά με τα ζωντανά τους… ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ στο Πλάτανο έχουν τη δική τους ιστορία. Ανόδευτη, διαχρονική. Σηκώστε μια πέτρα κι από κάτω της παρατηρείστε τις μικρές ζωούλες που τρέχουν να κρυφτούν από την ενοχλητική σας παρουσία. Οι πέτρες, τα νερά της βρύσης και των ρεματιών, τα πετούμενα και τα ζούδια, είναι κι αυτά του τόπου μας θησαυροί ανεκτίμητοι. Αναξιοποίητοι ευτυχώς, φυλάττουν “Θερμοπύλες”… Κάθε καλοκαίρι, που πάτε στο χωριό μας, όπου κι αν σας οδηγήσουν τα βήματά σας, παραθεριστής η επισκέπτης, δείξε με άλλη ματιά τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ανοίξτε την καρδιά σας στο αυθεντικό, το ανόθευτο μεγαλείο της Πλατανιώτικης φύσης, γευτείτε τους καρπούς των δέντρων της, ξεδιψάστε από τα δροσερά νερά της και υμνείστε όπως ο ποιητής όλη αυτή την ομορφιά: “Καλοκαίρια και χειμώνες/ γαληνοί ψυχής λειμώνες./ Του Πλατάνου των τοπίων νοσταλγός”. Προσκυνητής κ’ εγώ, ταπεινός της πατρικής γης, παραδίδω στους αναγνώστες, ότι είδα και άκουσα στον Πλάτανο. -Με την νέα χρονιά του 2000 ο σημερινός έμπορας του Πλατάνου Αντώνης Πλατανιώτης δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι θα κλήση το κατάστημά του στο χωριό μας, μετά από μισό αιώνα απ΄ την πρώτη μέρα που ο πατέρας του Μιχάλης, το άρχισε να το δουλεύει. Ελπίζουμε ότι ξημερώνοντας το 2000, κάποιος άλλος επιχειρηματίας θα συνεχίσει… -Συγχαίρουμε θερμά το φίλο και συνεργάτη μας Δημήτρη Αγγελή, για την όλη πολυσχιδή δραστηριότητα του στα χωριά μας και του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες, ώστε να τιμά έτσι και τον τόπο μας. Ο κ. Αγγελής είναι πολύ λάτρης του Πλατάνου. -Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το κεντρικό καφενείο του Φώτη, με τους καλοκαιρινούς “τζαπατζήδες”! Είναι αιώνιο πρόβλημα των “καφενοτζαπατζήδων” το οποίο κι απασχολεί όλους, τους εν Ελλάδι, καφετζήδες… Αν τώρα, ο καθένας μας πάει εκεί και τη βγάζει χωρίς να πάρει ούτ’ έναν καφέ ολημερίς… όπως καταλαβαίνει κανείς είναι επιζήμιος! Και θα πρέπει να ντρέπεται… Καιρός, λοιπόν, όταν πηγαίνουμε στο χωριό μας, να διορθώσουμε την τσιγγουνιά μας και τα λοιπά ιδιοτελή κουσούρια μας! Ο καφές στα καφενεία έχει 200 δραχμές όσο και το 1997. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το καφενείο του Φώτη είναι ότι ο Δήμος δεν μοίρασε δίκαια την Πλατεία. Μας είπε λοιπόν ο Φώτης: Ενώ αυτός κάθεται φρουρός εκεί 50 χρόνια χειμώνες καλοκαίρια, ο Δήμος ενοικιάζει σε άλλους που έρχονται μόνο για ένα μήνα το καλοκαίρι το δικό του χώρο, κοντά στο πλατάνι. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία εις βάρος του. Όταν ακόμα μια παρέα στο πανηγύρι του ζήτησε 6 μπύρες να της σερβίρει σε ένα από τα τραπέζια άλλου καταστήματος, τον έβρισε άσχημα μια νεαρή κοπέλα.

-Μιλώντας για καφενεία, καλό και μερακλίδικο καφέ ήπιαμε στου Τάσου Χρυσικού. Νομίζουμε ότι στο χωριό μας ο καφές κάνη καλό καϊμάκι, λόγου του νερού, που σε κανένα άλλο μέρος δεν έχομε πιει καλύτερο.

-Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο Δήμο Πλατάνου είναι ως εξής: Γραμματείς από την συνένωση των κοινοτήτων 4. Λοιποί υπάλληλοι με 14μηνη θητεία 2, σύνολο 6. -Το Δημαρχείο είναι ανοικτό από της 7 π.μ. μέχρι της 2:30 μ.μ. από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Τηλέφωνα: 0634/ 61227 και 62122 το FAX είναι: 0634/ 61227.

-Της Αγίας Παρασκευής στον Κάτω Πλάτανο, πλημμύρισε από κόσμο. Πιστοί, όχι μόνο Πλατανιώτες ντόπιοι και Αθηναίοι, αλλά και απ’ όλα τα διπλανά χωριά, έδωσαν το παρόν τους στη γιορτή. Πανηγύρι όμως δεν έγινε διότι όλο το χωριό πενθούσε τον χαμό του Φώτη Τριανταφύλη.

-Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο χωριό μας. Γέμισε το προαύλιο της εκκλησίας από κόσμο. Η Αγία Σωτήρα έγινε πολύ ωραία. Ευχαριστούμε την Κατίνα Λόη και τον Νίκο Δεδόπουλο, που με τις φροντίδες τους έχουν κάνη αυτό το εκκλησάκι το καλύτερο της ορεινής Ναυπακτίας.

-Ακόμα τα κυπαρίσσια στο νεκροταφείο παραμένουν πολλά απ’ αυτά ξερά για αρκετά τώρα χρόνια. Ο Δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι θα κοπούν όλα τα ξερά σύντομα. Τον ευχαριστούμε για την συνεργασία σε ότι παράπονα του απευθύναμε ήταν πολύ συνεργάσιμος μαζί μας.

-Ο Μεγάλος ευεργέτης Νίκος Δανιάς πέρασε και αυτός όλο το καλοκαίρι του στον Κάτω Πλάτανο. Η Αγία Παρασκευή έγινε πολύ ωραία, με την καινούργια της σκεπή, με την όμορφη πέτρινη μάντρα και την πλακόστρωση του προαυλίου. Σε μερικές μεριές του χωριού παραμένουν ακόμα άκοπα τα βάτα. Σε μια μεριά μάλιστα καθώς περνούσαμε μας μάγκωσε ένα βάτο από το πουκάμισο σαν να ήθελε να μας ειπεί δεν βλέπεται ότι παραμεγαλώσαμε;

-Αυγούστου 11 Τετάρτη, έγινε έκλειψη του ηλίου. Το γοητευτικό σόου παρακολούθησαν έκθαμβοι όλοι οι Πλατανιώτες, αλλά και με πολλά δεισιδαιμονικά οι ταπεινοί χωριανοί μας. Η επόμενη θα είναι μετά από 90 χρόνια για όσους από μας ζούμε. Σεληνιασμό έπαθε και κάποιος δικός μας Αμερικάνος όπως μου είπανε.

-Θυμάστε το 1997 όταν είχαμε γράψει ότι οι Άγιοι Ταξιάρχαι είναι ένα πανόραμα το βράδυ, φωταγωγημένοι μοιάζουν σαν τον Λυκαβηττό της Αθήνας; Η ιδέα τότε για το φωτισμό, και η όλη εργασία ήταν του Γεωργίου Μ. Πολύχρονου. Ο Γιώργος είναι αυτός, ο οποίος αφιλοκερδώς εργάζεται για κάθε καλό του πλατάνου. Αλλά φέτος τον συκοφαντήσανε ότι παίρνει ρεύμα από την ΔΕΗ δωρεάν, με αποτέλεσμα να κλίσουν τα φώτα όλο το Καλοκαίρι. Ο Γ. Πολύχρονος όμως δεν τα βάζει εύκολα κάτω, ενέργησε τάχιστα και στο πανηγύρι είδαμε το φως να λάμπει πάλι εκεί ψηλά! Μπράβο Γιώργο, είσαι για εμάς το καλό παιδί του Πλατάνου, ο Συλλογός μας είναι υπερήφανος για σένα.

-Ωραία έγινε η σκεπή του Αγίου Νικολάου τουλάχιστον για εκατό χρόνια θα βαστάξει. Βοήθειά σας σε όλους εσάς που στείλατε χρήματα. Τώρα μένουν οι τρούλοι στα καμπαναριά, που και αυτούς τους σάρωσε ο τυφώνας, γιατί όταν τους φτιάξανε εδώ και λίγα χρόνια, έγινε ψεύτικη δουλειά. Πρέπει να γκρεμιστούν εκείνα τ’ αναθέματα το γρηγορότερο και να γίνει ένα ωραίο κομψοτέχνημα, όπως σε άλλες εκκλησίες της Ελλάδας. Επίσης μέσα στον Ναό, με το πολύ νερό που ήρθε κατάστρεψε το ταβάνι και μερική εικονογράφηση. Από το περίσσευμά σας στείλτε κάτι να ξαναγίνει ο Άγιος Νικόλαος όπως ήταν πριν.

-Μας το είπαν πολλοί, ότι,ποτέ ο Πλάτανος δεν είδε τόσες πολλές λειτουργίες όσο τώρα που εφημέριος του χωριού μας είναι ο Παπαδημήτρης. Κρατάει το τυπικό της εκκλησίας όπως στα Μοναστήρια μνημονεύοντας όλους τους Μεγάλους και μικρούς Αγίους. Πολλά να είναι τα έτη σου π. Δημήτρη. Αμήν.

-Όπως σε όλο τον κόσμο το περασμένο καλοκαίρι ήταν το ποιο θερμό, έτσι και στον Πλάτανο συνέβη το ίδιο. Ποτέ οι παλαιότεροι δεν θυμηθήκανε τόσο καύσωνα στο χωριό μας, αφού το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 C βαθμούς =100 F. Την Κυριακή 22 Αυγούστου όλοι ήταν με τα πουκάμισα στην εκκλησία.

- Πολυάριθμες οι σφήγκες φέτος στο χωριό μας, αν καθόσουνα στο καφενείο και ήθελες να πάρεις πορτοκαλάδα η λεμονάδα, δεν πρόκεταν να την ποιείς, διότι, οι Σφήγκες πέφτανε σαν στραβές μέσα στο ποτήρι σου η το μπουκάλι. Αυτό το φαινόμενο ήταν πολύ εκνευριστικό για όλους. Εμείς πάντως δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να βαράμε σφήγκες ολημερίς όλο το καλοκαίρι.

-Είναι ευγενική και τρέχει παντού να βοηθήσει η γιατρός του χωριού μας, όλοι την αγαπούν πολύ. Χάρισε και το ονομά της στην εφημερίδα μας, την λένε, Φωτεινή Στρηπτέλη. Μπράβο της πολύ ευχάριστος τύπος η Φωτεινή!

-Κανένα σπουδαίο έργο δεν είδαμε στο χωριό μας. Παλιά όταν πήγαινες στον Πλάτανο όλο και κάτι καινούργιο έβλεπες. Ότι έργα έκανε ο τελευταίως πρόεδρος κ. Α. Δημητρακόπουλος, αυτά είναι και φαίνονται.

-Σημαντική ήταν και φέτος η κίνηση στο κέντρο η ΡΑΧΗ, που το διεύθυνε ο Αντώνης Ανδρέα Βλάντης.Τα παιδιά μας κάθε βράδυ με πολύ φροντίδα και κέφι κάνουν DISCΟ PARTY, εκεί συγκεντρώνεται όλοι η νεολαία του Πλατάνου. Εκεί ακόμα πηγαίνουν και κάτι μεσόκοποι χωριανοί μας για να αποφύγουν να χαλάσουν κανένα φράγκο στα καφενεία και τα εστιατόρια της πλατείας! Ο καθηγητής κ. Νίκος Παπανικολάου, πάλι κάτι σκέφτηκε, έβαλε μια μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία του Τσαμαντρία στο πλατάνι, που ήταν φωταγωγημένη την νύχτα. Νόμιζες ότι θα σου μιλήσει ο Τσαμαντρίας και είναι έτοιμος να σου πάρει την παραγκελία, ένα λουκούμι και ένα ποτήρι κρύο νερό από την Μεγάλη Βρύση, που ήταν το σπέσιαλ εκείνα τα παλιά καλά χρόνια.

-Εμείς καλά τα περάσαμε στο χωριό, όχι στη Ράχη όμως, αλλά εκεί στην πλατεία, με νόστιμους μεζέδες, κρασί και πολύ κέφι. Βραδιές ρομαντικές και φιλικές τέτοιες που εμείς κατ’ εξοχήν ξέρουμε να ζούμε.

-Ο Νίκος Πούλος (Θωμονίκος) φοβάται την νύχτα να βγει για κατούρημα, μας είπε, διότι φοβάται τους Αλβανούς. Χρησιμοποιεί το κανάτι όπως τα παλιά χρόνια, και έχει το κεφάλι του ήσυχο.

-Μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι στον πανέμορφο Πλάτανο, που τα τελευταία χρόνια έχει εξωραϊστεί σε μεγάλο βαθμό, χάρις στο έντονο ενδιαφέρον και τη συνεχή κινητικότητα του τέως κοινοτάρχου

Αριστείδη Δημητρακοπούλου. Ακόμα ένας λόγος που είδαμε πολλοί κόσμο στον Πλάτανο, μας βοήθησε και το γεγονός ότι λόγω του καύσωνα όλα σχεδόν τα χωριά μας είχαν κατακλυσθεί από παραθεριστές.

-Κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν από τον Δήμο και αυτό είναι καλό, αρκεί να μην ρίχνουν μπάζα εκεί μέσα, όπως παρατήρησα κάποιον να κάνη και του είπα να μην επαναληφθεί.

-Έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα παρουσίασε εφέτος το καλοκαίρι στο πανηγύρι ο Πλάτανος. Ο κεντρικός δρόμος κατάμεστος από αυτοκίνητα και πολλές φορές δημιουργήθηκε πραγματικό κομφούζιο από τις αντιθέτως ερχομένων οχημάτων!

-Εντονότατη ήταν κι εφέτος η παρουσία του συλλόγου Πλατανιωτών Αθήνας την περίοδο του Αυγούστου στο χωριό μας. Διοργάνωσε και εκδρομή στο μοναστήρι της Προυσιώτισσας, όπου πήγαν με λεωφορείο αρκετοί χωριανοί μας και Απόδημοι. Το μόνο που το λεωφορείο ήταν παλιό και έκανε 6 ώρες να πάει και 6 να γυρίσει! Πολλοί μας είπαν ότι κολάστηκαν με αυτή την ταλαιπωρία. Πρέπει ο Δήμος να τοποθετήσει ενημερωτικές πινακίδες, στο δρόμο πού έρχεται από Αράχωβα προς Πλάτανο, μας είπαν όσοι πήγαν στον Προυσό. Ούτε μια πινακίδα δεν γράφει προς Πλάτανο.

-Ζωηρότατη ήταν εφέτος η κινήσεις στο ανακαινισμένο Εστιατόριο του Δημήτρη Ραμπαούνη. Ιδίως τα βράδια κατέφθαναν πολλές παρέες από τα γύρω χωριά, για να απολαύσουν τους πικάντικους μεζέδες, που παρασκεύαζε, η οικογένεια Ραμπαούνη.

-Και το Εστιατόριον της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ δούλεψε καλά, όλοι η οικογένεια στο πόδι ήταν να σε εξυπηρετήσει.

-Συνεχίζεται η ανοικοδόμηση οικιών που έντονα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Έτσι άλλοι επισκευάζουν τα παλιά σπίτια των και άλλοι κτίζουν νέα.

-Οι εντυπώσεις των ξένων από το χωριό μας ήσαν άριστες. Εξέφρασαν δε συγχαρητήρια στον ειδικά αεικίνητο Δήμαρχο.

-Αν αναζητήσει κανείς τις παλιές περιοχές αμπελιών όπως του πουλάκι τη βρύση, τα παλιά- άμπελα, στις Ρίζες, στα Ραμπαουνέϊκα και Τσουτσαϊκα, θα τις βρει σαν περιοχές, όχι, όμως, σαν αμπέλια αφού όλα τα ξεκουρβούλωσαν Αυτές, δηλαδή, οι Πλατανιώτικες περιοχές αμπελιών δεν υπάρχουν πια. “Καλά κρασιά”, λοιπόν.

-Διαμαρτύρονται οι Πλατανιώτες, με τα τηλέφωνα του χωριού, που τον περισσότερο καιρό δεν λειτουργούν. Ερωτούν τον ΟΤΕ τι φταιει και πότε θα διορθωθεί η κατάσταση.

-Σε 4 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός στα κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα και σε δύο χρόνια θα φθάσει τα 8 εκατ. Είδα μία τετραμελή οικογένεια Πλατανιωτών στην Αθήνα να έχουν και οι τέσσερις κινητά τηλέφωνα, και να τηλεφωνάνε αναμεταξύ τους που βρίσκονται και τη κάνουν! Στον Πλάτανο δεν πιάνουν ακόμα τα κινητά διότι δεν υπάρχουν οι ειδικές κεραίες.

-Ο Ευθύμιος Β. Δρόσος που γεννήθηκε στη Χώμορη και φοίτησε στο Γυμνάσιο Πλατάνου,είναι υποψήφιος για βουλευτής στην Αιτω/νια, με τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης υποψήφιος είναι και ο Δημήτριος Διονυσίου Πελέκης.

-Οι περισσότεροι συνταξιούχοι Πλατανιώτες που μένουν στην Αθήνα έπεσαν θύματα κλοπής των πορτοφολιών τους, δυο και τρείς φορές στα λεωφορεία όπως μας είπαν οι ίδιοι.

-Ξέχασα να σας πω, ότι μου είπαν στο χωριό,να σας πω, ότι, πολλοί Αμερικάνοι Πλατανιώτες τρέμουν από φόβο τις γυναίκες τους! Άραγε να έχουν δίκαιο: Να κατάλαβαν κάτι που εμείς έχομε στραβωμάρα;

-Όταν κάνετε μνημόσυνα στο χωριό μας, να προτιμάται τα καφενεία για τον καφέ που προσφέρεται εις μνήμην των προσφιλών προσώπων σας και όχι το σπίτι σας όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι! Πως θα διατηρήσουμε τα καφενεία στο χωριό μας ανοικτά, αλλιώς, θα κλίσουνε και αυτά.

-Το είδαμε και αυτό με τους χωριανούς μας! Αυτός χόρεψε στο πανηγύρι συρτό και η γυναίκα του τσάμικο και πέταξαν μόνο μια φορά ένα νόμισμα!!! Πονηρός ο Βλάχος, με “ένα σμπάρο δύο τρυγόνια” που λένε και στη Βονώρτα.

- Η κατάσταση του δρόμου, από Αχλαδόκαστρο μέχρι το Βαλτσόρεμα είναι δυστυχώς σήμερα απελπιστική, όπου κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να περάσει, εκτός ίσως από κάποιο ψηλό μικρό φορτηγό. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί αυτός ο δρόμος το γρηγορότερο πρωτού θρηνήσουμε και άλλο θύμα όπως του Τριανταφύλη.

-Ακούραστοι είδαμε να είναι και οι εκκλησιαστικοί επίτροποι του Αγίου Νικολάου στο χωριό μας. Είναι ο Θεόδωρος Μπακατσάς ο Γιάννης Ανδ. Βλάντης, ο Αντώνης Πλατανιώτης, και ο Αποστόλης Τσουράπας. Πήραμε και αντίδωρο από το χέρι του Σεβαστού, σεμνού και ακούραστου Παπά-Δημήτρη.

-Από Ναύπακτο έως Πλάτανο το ΤΑΞΙ, έχει 8 χιλιάδες δρχ. Στη Ναύπακτο έμεινα μια εβδομάδα στο ξενοδοχείο ΛΕΠΑΝΤΟ, (15.000 χιλ. δρχ. η βραδιά) και κάτι ταξιτζήδες, μαθαίνοντας ότι είμαι Δημοσιογράφος, με πλησίασαν και μου έκαναν παράπονα, ότι, ένα ζευγάρι Πλατανιώτες από την Αμερική, τους έβρισε άσχημα για την τιμή που τους ζήτησαν να τους φέρουν στον Πλάτανο!

-ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ δεν μπορείς να διώξεις την κακία- λέγει ο Όσιος Ποιμήν. Αν λοιπόν σου κάνη κανένα κακό ο αδελφός σου, προσπάθησε συ να του το ανταποδώσης με καλό. Μόνο η καλωσύνη μπορεί να νικήσει την κακία. Αυτό αφορά τους συνταξιούχους Ραβίνους.

-Στην πλατεία στο χωριό μας που καθόμουνα, διάβασα και μια Προφητεία του Κοσμά του Αιτωλού: -“Θα’ ρθη, καιρός που δεν θα υπάρχη αυτή η αρμονία που είναι σήμερα μεταξύ του λαού και κλήρου. Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και ασεβέστεροι των όλων”. Σιγά- σιγά βλέπουμε και αυτή η προφητεία να γίνεται πραγματικότητα.

-Τι σκυλολόι ήταν αυτό στον Πλάτανο το καλοκαίρι; Κοπάδια ολόκληρα! Μερικοί είχαν από 2-3 σκυλιά! Πολλά δε απ’ αυτά γύριζαν αδέσποτα στο χωριό! Ένα ξύλο από μια φράχτη εκεί κοντά στο σιδηρουργείο του Παρασκευά, χρησίμεψε, για την σωτηρία μου. Τα περισσότερα απ’ αυτά ανήκουν σε παραθεριστές και τα έχουν να φοβόνται οι Αλβανοί, μου είπαν.

-Κάτω από το πλατάνι, η στα πεζοδρόμια της πλατείας του χωριού μας, από το πρωί ως το βράδυ, κάθονται πολλοί χωριανοί μας. Τη λένε άραγε μεταξύ τους; Εμείς απλώσαμε τις ηλεκτρονικές κεραίες μας και πιάναμε τα πάντα! Λένε λοιπόν και κουβεντιάζουν. Ποιος είναι αυτός; Ποια είναι αυτή; Πως κατάντησε αυτός; Μόνο τ’ αυτιά μείνανε σ΄ αυτόν! Αυτός βάφει τα μαλλιά του και το μουστάκι! Δεν μας μιλάει πια αυτός, έπιασε την καλή και αυτός. Και όλους τους λένε με τα οικογενειακά τους παρατσούκλια , όχι με τα ονόματά τους. Οι ποιο επικίνδυνοι όμως απ’ όλους αυτούς, όπως μας είπαν οι περισσότεροι, είναι αυτοί με τα μεγάλα μαύρα γυαλιά, κάνουν δε ότι δεν βλέπουν και καλά. Αλλά αυτό είναι “άλλου παπά Ευαγγέλιο” και θα ασχοληθούμε μία άλλη φορά.

-Όμως, συμβαίνει να’ χουμε παραλείψεις πολλές… κι ο λόγος είναι, ότι δε λειτουργούσαν σωστά όλες ανά το χωριό μας κεραίες, αν, και συμβαίνει, να ξεχνάμε και περιπτώσεις που βγάζουνε μάτι. Εμείς όμως δεν αφήσαμε ούτε ένα τ.μ. μη αγιασμένο. Βαλθήκαμε να ραντίσομε τα πάντα και τους πάντες, μήπως και εξαφανιστούν οι διάβολοι που ενσπείρουν τους τσακωμούς και την γκρίνια…στο χωριό μας.

Κώστας Δεδόπουλος



Copyright© 2000-2001 Plataniotis.com